Välillä voi syödä suklaapatukan, ja silti elää terveellistä elämää

7/03/2017Suurten kilomäärien pudottajille aina toitotetaan sitä, että on tärkeää muistaa ettei kyseessä ole laihdutuskuuri vaan elämäntapamuutos. Sitä hoetaan niin paljon, että välillä se alkaa tuntua pelkältä sanahelinältä. Tänään ajattelinkin siis kirjoittaa siitä mitä "elämäntapamuutos" todella tarkoittaa, ainakin minulle.

Itselleni elämäntapamuutos on tarkoittanut sitä, että en laita ajatustyötäni sen suhteen liikkeelle vain siitä ajatuksesta, että minun on pakko nyt pudottaa painoa ja luopua monesta asiasta sen vuoksi, tai laittaa itseäni hirveän rääkin läpi jotta onnistuisin siinä.

Kyse ei ole kuurista tai projektista, vaan siitä että muovataan pysyvästi uusia arvoja ja käyttäytymismalleja omaan elämään.

Itse lähden liikkeelle siitä, että kuvittelen minkälainen elämäntapa sitten olisikaan oikeastaan se josta itse unelmoin ja kuvittelen, että voisin tulla onnelliseksi. Kuvittelen päässäni ihan tavallisen arkipäivän tai viikon tuossa unelma-elämässäni, ja tarkkailen omia toimintatapojani sen sisällä. Minulle terveyden kannalta ideaali elämäntapa olisi sellainen, että arkiravintoni olisi terveellistä ja samalla liikunta olisi kevyenä osana arkena, muttei kuitenkaan pääfokuksena koska se ei ole suurin intohimoni. En ole kiinnostunut elämästä, jota hallitsee sali tai jumppa, mutta haluan että kehoni pääsee liikkumaan ja voi hyvin. Minulle henkilökohtaisesti ajatus omasta kehostani, joka ei koskaan pääse liikkumaan, on samalla tavalla surullinen kuin vaikka kitara, jota ei koskaan soiteta. En myöskään halua elää niin tiukkaa elämää, että kiellän itseäni jatkuvasti nauttimasta asioita joista haluan nauttia, vaan tahdon terveellisten tapojen olevan luonnollinen osa arkea.

Tämä on siis itselläni se unelmieni elämäntapa johon haluan pyrkiä. Seuraava askel onkin ollut pyrkiä tekemään siitä totta.

Koska kyse ei ole laihdutuskuurista tai dieetistä, vaan elämäntapamuutoksesta, maailma ei lopu siihen jos syön välillä karkkipussin tai jäätelön, käyn kaverin kanssa syömässä tai tilaan krapulapizzan. Yksi hampurilainen ei tee minusta lihavaa tai epäterveellistä, samalla tavalla kuin yksi porkkanakaan ei tee minusta laihaa tai superterveellistä. Kyse on tasapainosta. Nämä hetket eivät ole mitään ylipääsemättömiä virheitä, joista tarvitsisi potea huonoa omaatuntoa vaan ne ovat osa elämää ja tahdonkin niiden olevan, koska en itse tahdo elää äärimmäisen tiukkaa ja kurinalaista elämää jossa kaikki on kielletty. Ne ovat osa sitä sitä unelmieni elämää, joka on terveellistä mutta tasapainoista.

Mielestäni tärkeintä on tasapainottaa valtaosa omasta ruokavaliosta ja valinnoista terveellisiin valintoihin, niin että epäterveellisemmät valinnat jäävät poikkeukseksi enemmän kuin säännöksi, niin etteivät hallitse yleistä kuvaa. Itse olen myös huomannut, että jos todella elää valtaosan arjestaan terveellisesti, satunnaiset vähän isommat kalorimäärät vain buustaavat omaa aineenvaihduntaa kunhan hommaa ei vedä ihan överiksi.

Välillä voi syödä suklaapatukan, ja silti elää terveellistä elämää.


Lähetä kommentti

Latest Instagrams

© Joanna Hearts. Design by FCD.