SLIDER

JOANNA HEARTS


Helsinkiläinen musiikkibloggaaja ja internetin supersankari, jonka voi löytää valokuvaamasta festarilavojen kupeesta, fiilistelemästä keikkoja pikkuklubien takanurkasta, tai selailemasta Spotifyn uutuuksia yön pikkutunneilla.

UUTISKIRJE

 

Don't be f*cking rude


Don't be f*cking rude


Luettuani lähiaikoina muista blogeista negatiivisista, töykeistä, nykyään suorastaan itkettävän ärsyttävistä ja arkea rasittavista ihmisistä huomasin nyökytteleväni vimmatusti päätäni sillä olen lähiaikoina miettinyt aivan samoja asioita. Suomalaisten sulkeutunut jurous nyt on aina ollut kaikkien tietoisuudessa, mutta kuvittelenko vain vai onko ihmisistä tullut täällä oikeasti hiljattain paljon negatiivisempia, röyhkeämpiä ja pessimistisempiä?

Huomasin tämän Suomen eroavaisuuden kaikkein merkittävimmin palatessani Tukholman reissulta takaisin Helsinkiin. Tukholmassa en vielä asiaa juurikaan huomannut, sillä siellä en edes kiinnittänyt siihen huomiota tai ajatellut asiaa. Koin oleskelevani aivan normaalisti aivan normaalien ihmisten ympäröimänä niin kuin Suomessakin kunnes palasin Helsigin satamaan sekä astuin sieltä sporan kyytiin ja se iski taas päin kasvoja millaisia ihmiset täällä ovat. Täpötäydessä sporassa ihmiset tuhahtelevat ja luovat toisiinsa nyrpiintyneitä katseita, kukaan kuitenkaan ilmaisemalla ääneen mitä tahtovat. Kenties jonkun väistävän? Jonkun siirtyvän? Auttavan? Onko oikeasti helpompi tuhahdella ja ärsyyntyä kuin pyytää ketään kohteliaasti tekemään mitään mitä he todellisuudessa varmasti pyydettäessä mielellään tekisivät.

Sporan kaartaessa kauppatorille vanhempi mies jää sporasta pois sellaisella tarmolla, että meinaan pudota portaat alas. Siis kirjaimellisesti, tämä harmaantunut "herrasmies" nimittäin tönäisee minut kaksin käsin sivuun pyytämättä anteeksi tai edes yrittämättä käyttää ensin sanojaan. (Lienee sanomattakin selvää, että jos minua pyydettäisiin väistämään, sen tekisin.) Tarratessani pikaisesti kaiteesta kiinni palauttaen tasapainoni holding on for dear life, huudan sisäisesti, että "HEI HUOMASITKO, ETTÄ TÄSSÄ ON MUUTEN IHMINEN", mutta pysyn kuitenkin hiljaa sillä tahdon todistaa, että meillä nuorilla on käytöstapoja. Olisi kiva nähdä niitä joskus vanhemmiltakin.

Yhä täydempi spora kaartaa Aleksille, jossa ihmisten ulospääsyä hidastavat nyt lastenvaunut, joita ollaan varovasti nostamassa pois raitiovaunun keskiovilta. Tällä kertaa ihmiset kohteliaasti odottavat, väistävät ja auttavat vaunujen haltijaa... lukuunottamatta erästä keski-ikäistä naista, joka anteeksipyytämättä tönien survoo itsensä lähemmäs kohti ovea kunnes hänet blokkaavat ihmiset jotka odottavat lastenvaunujen jäävän pois tai yrittävät auttaa niiden siirtämisessä. Odotettuaan noin, öö, kaksi sekuntia, nainen alkaa tuhahdella. Viiden sekunnin kohdalla hän murahtaa. Seitsämännellä sekunnilla hän jo huutaa "Pääsisikö täältä joskus ulos!!" johon Aino vastaa kirjaimellisesti juuri näinkin kohteliaasti, että valitettavasti edessä ovat lastenvaunut joiden odotetaan poistuvan ja vasta sitten ihmiset mahtuvat liikkumaan pois tieltä. Nainen tuhahtaa jälleen ja huokaisee sitten kovaan ääneen n. viisitoista sekuntia odotettuaan "Tää on ihan naurettavaa, MINÄ myöhästyn TÖISTÄ!" Sitten puskee kahden ihmisten välistä kohti lastenrattaita, survoo itsensä niiden ja ovensuun välistä ulos ja lähtee kipittelemään kohti työpaikkaansa.

Pöyristyneenä ja hitusen vihaisena jään pohtimaan sen lisäksi, että oliko naisen päivä oikeasti siitä puolesta minuutista kiinni myös sitä, että kuvitteliko tämä nainen oikeasti olevansa a) ainoa ihminen maailmassa, b) ainoa ihminen, joka oli matkalla töihin c) olevansa ainoa ihminen, jolla oli kiire, d) olevansa jonkinlainen ruhtinatar.


En halua valittaa, mutta voisin vaikka vannoa, että käytöstavat Suomessa ovat tuntuneet hiljattain katoavan tuhkana tuuleen! Baareissa ihmiset tönivät ja saattavat kaataa samalla juomasi syliisi sitten kaikoten edes pyytämättä anteeksi, kaupan kassalla myyjä tuskin hymyilee vaikka se käytännössä hyvään asiakaspalveluun kuuluisikin, puhumattakaan niistä tutun kärttyisistä virastotädeistä joiden asiakaspalvelu on sitä luokkaa, että sen seuraava muoto olisi varmaan fyysinen väkivalta. Miehet käyvät yhä törkeämmiksi kaduilla (missä herrasmiehet?), naiset käyvät yhä pahantahtoisimmiksi internetissä (miksei vedetä yhdestä köydestä?) ja ulkomaalaiset miehet käyvät yhä ahdistavimmiksi (ei, sun ei tarvitse ahdistaa minua nurkkaan tai tarjoutua seuraamaan minua päätepysäkille jossa voisit kirjoittaa minulle numerosi).

En tahdo yleistää, sillä nämä kaikki ihmiset ovat tietenkin olleet vain yksilöitä, mutta se fakta että näiden yksilöiden määrä on tuntunut nousevan - huolestuttaa. Kaikkein suurimmaksi ärsykkeeksi ovat nousseet minun silmissäni huonokäytöksiset mummot ja vaarit, jotka tönivät nuorempiaan ja käyttäytyvät törkeästi aivan miten tykkäävät, vedoten sitten siihen, että vanhempia pitää kunnioittaa. Niin käsittääkseni nuorempiakin?

Negatiivisuus


Tämä mustan negatiivisuuden aukko on tuntunut imaissen sisäänsä jokaisen sosiaalisen kanssakäymisen tyyssijan mukaanlukien tietenkin myös Facebookin, jossa asioihin reagointi on nykyään niin vaivatonta, nopeaa ja välitöntä. Kommunikointi muiden ihmisten statuksiin tulee siellä siksi helposti ilman minkäänlaista suodatinta ja tahto päteä muuttuu lauseeksi näytöllä ennen kuin sen luonnetta tai ärsyyttävyysastetta ehtii edes pohtimaan loppuun asti. Tyypilliset reaktiot statuspäivitykseen saattavat olla tällaisia:

Jos linkität uutislinkin mielestäsi järkyttävään asiaan josta et ole aiemmin kuullut, on siihen reaktio: "No onpas uusi juttu, tässä linkissä [linkittää uutisen] uutisoitiin samankaltaisesta ilmiöstä jo kolme vuotta sitten."

Jos jaat mielestäsi mielettömän uuden musiikkilöydön tai vanhan suosikin, on siihen reaktio: "Täähän on täyttä paskaa!" tai "Wanha!"

Tai jos vaikkapa kerrot miten innoissasi on järjestämässä juhlia baarin X tiloissa, on reaktio siihen: "No on kyllä ihan paska baari!"

Erääseen ylläolevaa kaavaa noudattaneeseen status vs. negatiivinen kommentti -ketjuun yksi Facebook-toverini kommentoikin kerran varsin kiteyttävästi: "se tunne kun jonkun on aina päästävä sanomaan jotain paskaa." Hän jatkoi asiaansa vielä toteamalla miten naurettavaa on, että kun joku kertoo olevansa innoissansa jostain, heti ensimmäinen kommentti pyrkii asettautuu usein tätä intoa vastaan. Hänkin oli sitä mieltä, että ihmisten tarpeeton negatiivisuus ilmenee nykyään joka helvetin asiassa turhaan vaikka voisi olla kommentoimattakin. "Minua ainakin kiinnostaa se että ihmisillä on jotain kivaa mitä odottaa ja niiden kyky pitää hauskaa" hän totesi. Totta. Hemmetti, miksi pitää levittää turhaa negatiivista energiaa?

Ihan oikeasti, kertokaa minulle; olenko vain törmännyt lähiaikoina vääriin ihmisiin, asunko väärässä kaupungissa, vai onko ihmisistä vain ihan oikeasti tullut törkeämpiä, nyrpeämpiä ja ilkeämpiä? Jos koette viiltävän piston sydämessänne ja tunnette, että tämä postaus koskee teitä, niin olisin onnellinen jos seuraavalla kerralla miettisitte, että kuinka paljon negatiivista energiaa kannattaa tuottaa ulospäin, ja ketä se ihan oikeasti hyödyttää?

EDIT: Tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen pöyristyin vieläkin enemmän kun tallustelin VIATTOMANA IHMISENÄ Kampin kauppakeskuksessa, ja käännyin kirjakauppaan. Ohitseni samanaikaisesti kävelevä pappa oli vielä suhteellisen kaukana ja hymyilin hänelle ohittaessani, muutta hän kuitenkin tarrasi minua molemmista käsivarsista kiinni, ja kirjaimellisesti HEITTI minut syrjään huutaen (karjuen) "oikealle kaistalle!!!!" Mille helvetin kaistalle tämä on kauppakeskus!! Ei kukaan voi vaan viskoa ja siirrellä ihmisiä!!!

150 kommenttia

 1. tää on niin totta! Mua on kunnolla alkanu lähiaikoina pännimään ihmisten röyhkeys ja ihan järjetön negatiivisuus. Vaikka mä itsekin oon aika negatiivinen ihminen (:D) niin hei kamoon, ei sitä ainaista valittamista ihan joka asiasta kukaan jaksa kuunnella. Kun olin kassalla töissä, yritin olla mahollisimman hymyilevä ja hyvä asiakaspalvelija niin jo ekana päivänä mulle joku mummo tokas että "etkös sä mitään osaa?". Ja kerrostalossa jossa asun, saan olla tosi usein yksin puhumassa kun ei kukaan vaivaudu edes vastaamaan kun heitä moikkaa... Tulipas pitkä mutta niin tuntuu että ihmiset tosiaan muuttuu välinpitämättömämmiksi koko ajan...

  VastaaPoista
 2. Mulla kävi just eilen niin, että vanhempi nainen, sellainen rikkaan oloinen turkismummeli, käveli niin täysillä mun kylkeen, et mulle lens kolikot kädestä ja levis pitkin lattiaa. Ämmä ei edes vilkaissut taakseen. Mä en ole yhtä tahdikas kuin sinä, vaan multa pääs kimeä "no EXCUUUUUUSE YOU, mulkero!" - sitten nainen käänty kattomaan monttu auki. Jatkoin vaan matkaa etten ala sen enempää huutelemaan.

  Oon ottanut itse sen asenteen, että mun ei tarvitse kunnioittaa ketään, joka ei kunnioita minua (paitsi duunissa). Se, että joku on vanha, ei automaattisesti tarkoita, että mun pitää kunnioittaa, jos kyseinen henkilö on mulkku. Vihaan muutenkin maailmanomistajan elkeitä ihmisissä, ja kaikenlainen "minä oon etusijalla koska olen vanhempi/mies/nainen/laiha/rikas/yleisesti parempi" pistää vitutusmittarin nupit kaakkoon.

  VastaaPoista
 3. Wöörd!

  Mulle tää on maailman kulttuurishokki, kun siis tulen kesäsin ja joulusin Suomeen Ruotsista. Olen aina ihan täpinöissä, mutta DÄMN se fiilis menee kyllä aika paskaksi heti, kun astuu sporaan. Alkaa heti ottaa päähän. On tosi kiva fiilis tulla Suomeen.

  Tosin vielä haluan sanoa sen, että muualla päin Ruotsia ihmiset ovat huomattavasti ystävällisimpiä, kuin Tukholmassa.. hehe. Göteborgissa asutessa sain melkein paskahalvauksen, kun porukka on niin easy going ja leppoisia.

  VastaaPoista
 4. Oon miettiny ihan samaa ! Ainut että täällä päin nuo ulkomaalaistaustaiset ja mummot taitaa olla ainoita jotka osaa kättäytyy, papparaiset on mun mielestä pahimpia plus nämä 12-16 vuotiaat pojat :D

  VastaaPoista
 5. Mua jaksaa aina duunissa hämmentää se, miten helvetin epäkohteliaita ja yrmeitä jotkut työkaverit saattaa olla, sekä toisilleen että asiakkaille. Mulla on ainakin se periaate, että yritän tarjota asiakkaalle samanlaista palvelua kuin itse haluaisin saavani.

  Ja sama juttu menee ihan normaalissa arjessakin, ihmiset tuntuvat vaan haluavan haluavan haluavan haluavan, mutta kukaan ei ole valmis antamaan mitään takaisin. Onneksi jokainen on oman elämänsä herra, ja hyvät teot ja käytöstavat yleensä palkitsevat.

  Ne ulkomaalaistaustaiset ihmiset, joita mä kohtaan täällä Turussa, on kyllä yleensä tosi mukavia ja kohteliaita, ennemminkin sanoisin että ihan ne perinteiset keski-ikäiset suomalaisnaiset on niitä pahimpia saatanan kätyreitä, kaikki pitäis saada heti nyt välittömästi, ja perusteeksi riittää ihan vaan se et kato ku on nää vaihdevuodet.

  VastaaPoista
 6. Siis niin samaa mieltä siitä, että yleinen negatiivisuus ja huonot käytöstavat ovat lisääntyneet! Ovatko ihmiset niin stressaantuneita ja kireitä, että oma paska olo on purettava muihin, joskus jopa tuntemattomiin ihmisiin? Toi mitä kuvailit ihmisten käytöksestä esimerkiksi ratikassa pitää niiiin paikkansa! Jupinaa, mutinaa, vihaisia katseita, naamat ihan umpisolmussa siellä.

  Sitten tyypit, joiden on aina pilattava toisten innostuminen ja teilattava se jollain pilkallisella kommentilla..aargh! Helppohan se on räksyttää vieressä, kun eivät itse uskalla innostua mistään, näyttää tunteitaan tai toteuttaa unelmiaan, niin kyllähän se vituttaa kun joku muu uskaltaa ja tekee sen vielä täysillä. Sehän saattaa vaikka onnistua ja menestyä, äkkiä kitkemään siltä turhat luulot pois. Aaargh!

  VastaaPoista
 7. Tjaah, mie kun uskon jonkunnäköiseen rakkausvallankumoukseen :D Mutta mä en olekaan facebookissa, liikun mahd. vähän julkisilla ja ytimessä ja näen vain sen, mitä tahdon nähdä. Ihmiset on kivoja ja hymyilee (vaikka ei kyllä nyt talvella ihan niin paljoa kuin vaikka vielä syksyllä) ja pieniä ilahduttavia yllätyksiä voi aina tapahtua. Kannattaa jättää kaikki kakka vaan omaan arvoonsa ja keskittyä kaikkeen hyvään :) (Niin kuin sä Joanna yleensä teetkin.)
  Peace and love everybody <3

  VastaaPoista
 8. Nyt on kyllä pakko kommentoida, sillä olen huomannut tuon ihan saman. Olen asunut Englannissa ja nyt Pohjois-Irlannissa kaksi vuotta ja ero Suomeen käytöstapojen osalta on valtava. Mulla oli tuossa vuosi kun en käynnyt Suomessa ja sitten kun lopulta menin käymään, vastassa oli järkytys: Ihmiset on niin tylyjä! Kaupassakin kun joku tönäisee, mulkaistaan vaan pahasti että mitäs olet siinä tiellä. Täällä taas jos edes meinaa vahingossa jotain tönäistä, pyydetään heti anteeksi. En tiedä miksi Suomessa ihmiset on niin tylyjä, pääsee sitä taas todistamaan tammikuussa, iik.

  VastaaPoista
 9. Voi ihanaa kun joku avasi suunsa tästä aiheesta! :)
  Mie oon ite ollu asiakaspalvelijana joten tiedän kyllä miten ärsyttävää siellä kassan toisella puolella on joskus olla. Mutta miulle kävi tässä yks päivä niin törkeä juttu että pakko jakaa teidänkin kanssa!
  Olin meidän lähikaupassa ja tekemässä melko suuria ruokaostoksia. Menin kassalla, ladoin ostokseni hihnalle ja tervehdin hymyillen myyjää joka ei vastaa mitään! Hyvä että vilkaisi muhun! No ostokseni siinä sitten kulkivat hihnalla ja vihdoin myyjä avaa suunsa! Vaan ei mulle vaan mun jälkeen tulevalle asiakkaalle sanoin: "Hahaha olit kuulemma ollu kännissä viikonloppuna, mullakin oli ihan hirvee darra sunnuntaina! Olin niiiiiiiiiiin naamat!" ja räkänen nauru päälle. Vilkaisin myyjää ja tokaisin: "Jätänkin nyt ottamatta nämä ostokset." ja rupesin kävelemään kaupasta ulos jolloin myyjä älähtää, että "mites sun ostokset?!" Vastasin siihen vaan että "Seuraava asiakas voi varmaan ostaa ne kun et minua viitsinyt palvella!" Harmittaa kun siinä kaupassa on kuitenkin pari muuta maailman mukavinta myyjää jotka jaksaa aina hymyillä ja toivotella hyviä illanjatkoja kun kaverin kanssa käymme pienessä nosteessa ostamassa herkkuja ja juomaa illaksi :). Kerran myös bussissa olen saanut vanhan mummon sateenvarjosta päähän kun hän ei viitsinyt pyytää väistämään kun ruuhkabussissa jouduttiin aika sumpussa seisomaan, kun olisi ensin sanonut jotain mutta kun ei niin ei.. Välillä on tosi vaikeaa itse jaksaa hymyillä ja olla ystävällinen. Mutta ei luovuteta! Huh tulipas pitkä sepustus :D

  VastaaPoista
 10. Olen täysin samaa mieltä ! Olen asunut jo puolen vuoden ajan Saksassa ja siis jo tottunut täkäläiseen kohteliaaseen kulttuuriin. Täällä ihmiset saattavat tervehtiä tai tulla juttelemaan ihan tuntemattomillekin, eikä sitä pidetä mitenkään outona. Ovien avaaminen, lastenrattaiden kanssa auttaminen on itsestäänselvyys. Myös kohtelias puhe/puhuttelu kuuluu tärkeänä osana keskusteluun. Eli Danke ja Bitte vilisevät keskusteluissa vähän väliä.
  En tosin voi sanoa että ihan jokaikinen saksalainen olisi yltiö positiivinen ja kohtelias, mutta valtaosa ihmisistä ! Joten voin hyvällä omallatunnolla sanoa että täällä kulttuuri, ja sitä myöten myös ihmiset ovat paljon kohteliaampia.
  Pari viikkoa sitten kävin pikavisiitillä Helsingissä ja JÄRKYTYIN miten töykeitä ihmiset siellä ovat. Ennen saksaan muuttoani en ollut kiinnittänyt minkäälaista huomiota kyseiseen asiaan, tai saatoin elää itsekin samalla tavalla silmälaput silmillä, keskittyen vain omaan tekemiseeni. Mutta jotenkin täällä asuminen on avannut silmäni ja tajusin jo ensimmäisten viikkojen jälkeen miten parempi fiilis ihmiselle tulee kun voi auttaa/ tulee autetuksi. Ja muutenkin on hauska kun tervehtimistä ja ohikulkiessa silmiinkatsoessa ei pidetä outona.
  Paras kokemukseni tähänmennessä on että minut päästettiin kolmesti saman päivän aikana kaupoissa jonon ohi suoraan maksamaan, sillä minulla oli vain yksittäisostoksia. Tuntui ihan uskomattomalta ! En varmasti osannut edes tarpeeksi kiittää.
  Pelkään jo valmiiksi ajatusta siitä että jonkin ajan kuluttua minun pitää tulla takaisin suomeen ja totuttautua takaisin siihen ympärilläolevaan kulttuuriin, jossa tosin olen kasvanut, mutta olen nauttinut täällä vallitsevasta kohteliaisuudesta ja avoimuudesta heti ensimmäisestä päivästä alkaen ja aion varmasti tuoda kaiken oppimani mukanani kotisuomeen ja toivottavasti saan aiheutettua hymyn muiden ihmisten huulille omalla käytökselläni.
  Huhhuh, kirjoitin tätä niin tohkeissani luettuani siun postauksen, että en tiedä saako tästä nyt mitään selkoa. Mutta pointti oli se että olen täysin samaa mieltä, ja että mieletön kirjoitus.

  VastaaPoista
 11. So true! Musta tuntuu kans, että täällä Tampereella ei kans osata aina olla kauheen kohteliaita. Tai siis, ku on pieneltä paikkakunnalta kotosin, nii on tottunu siihen, että esim. pidetään ovee auki tai jotain tämmöstä pientä. Mutta siis täällä, turha kuvitellakkaan! Jos tuut töistä kaupan kautta kotiin, kannat tuolla pakkasessa laukun lisäks painavaa ruokakassia ja ulko-ovella lasket ensin kaikki maahan, avaat oven ja yrität jotenki saada sen pidettyä auki ku nostat ostoksia, että pääset sisälle, nii on ihan turha kuvitella, että joku tarjoutuis pitään sitä ovee sulle auki. Tai jos ite pidät ovee auki jolleki, niin turha edes kuvitella, että sua kiitettäis. Enkä mää ny tarkota, että kaikki tamperelaiset olis töykeitä jne, mutta ainaki täällä päin, missä mä asun, on turha odottaa tollasia melkein itsestään selviä kohteliaisuuksia..

  VastaaPoista
 12. Tämä on niin totta!!!Olen asunut Suomessa nyt reilut kolme vuotta, ennen tätä olen asunut enimmäkseen Ruotsissa joka on kotimaani. Kun asuin Ruotsissa minulla oli joskus ikävä suomalaista melankoliaa mutta rajansa kaikella. Olen joskus ihan vaan siitä syystä aivan yli-ystävällinen esim näille virasto-työntekijöille jotta he käsittäisivät kuinka ikävästi he minua ja muita ihmisiä kohtelevat, en tiedä tehoaako. Ja aamuisin sanon aina bussikuskille huomenta mutta vain noin 2/5 vastaa, ja 1/10 iloisesti, miksi? Monesti olen miettinyt takasin muuttoa ihan vaan siksi että tämä junttimaisuus ja töykeys alkaa kyllästyttää, mutta onneksi kaikki eivät sellaisia. Aina kun tapaan jonkun kivan ja ystävällisen ihmisen oli se sitten asiakaspalvelussa tai baarissa tai ihan missä vain koen tunteen "toivoa on" :)

  VastaaPoista
 13. Kaikenlaisia idiootteja sitä onkin liikkeellä. Minua on ketuttanut viime aikoina eniten se bussikuskiepisodi, josta kirjoitin facebookiinkin. Mutta tosi hyvä teksti ja tärkeästä asiasta! :) Ihana Joanna! <3

  VastaaPoista
 14. Totta, olen huomannut aivan saman ilmiön muuttaessani pienemmältä paikkakunnalta Helsinkiin. Vanhassa kotikaupungissani ihmiset hymyilivät, tervehtivät, pitivät ovia auki toisilleen, ja olivat muutenkin kohteliaita. Täällä tuntuu siltä, että ihmiset oikein etsimällä etsivät negatiivisia asioita kaikesta. Koulussani on eräs "kaverini" joka ei osaa olla iloinen toisten puolesta, vaan keksii aina jotain pahaa sanottavaa. Esimerkiksi kun sain tietää, että pääsen työhaastatteluun, hänen vastauksensa oli: "ai, no eipä toi kovin kummonen työpaikka oo. Ja tosi pienet todennäköisyydet päästäkin sinne". Toivottavasti saan pidettyä positiivisesta ajattelutavastani kiinni, vaikka välillä ympärillä tuntuu olevan vain ilkeitä ihmisiä :D Onneksi sentään joskus saa viettää aikaa vanhan paikkakunnan kaveriporukan kanssa joka on samanhenkinen kun minä, ja niinä hetkinä saa nauttia ystävällisyydestä ja positiivisuudesta. Ominaisuudet jotka monelta täällä Helsingissä puuttuu...

  VastaaPoista
 15. Olen niiiiin miettinyt samaa! että miten ihmiset osaakin olla niin töykeitä ja ilkeitä toisilleen, kohta onneksi pääsen muutaman viikon reissuun kauas pois Suomesta, tympii niin kaikki täällä:D  Yritän päästä itse pois siitä negatiivisesta asenteesta, erityisesti kateuden olen huomannut olevan ihan turhaa! päinvastoin kun olen aidosti iloinen ja onnellinen kaverin puolesta niin tulee itsellekin tosi hyvä olo. Jos tunnen jotakin puuttuvan elämästäni ja haluaisin samaa, niin voin ihan itse vaikuttaa ja tehdä töitä sen eteen. Miksi en kannustaisi kaveriani, itsellekin tulee hyvä olo kun joku on aidosti iloinen puolestani!  Ja tuohon tamperelaisten käyttäytymiseen Katyan kommenttiin liittyen, niin järkytyin eräässä baarissa aiemmin syksyllä. Kaikki erityisesti miehet töni ( minä olen aika pieni ja lennän helposti kumoon:D) ja läikytteli juomia päälle! naisten vessassa jonotin ja sitten eräs tyttö tuli kopista pois ja olin menossa sinne, niin joku muija otti käsivarrestani kiinni ja huusi täysiä naamaani, että: "HEI MINÄ OLIN ENSIN MENOSSA!!!!!!" katoin vaan suu auki enkä saanu sanaa suustani, kun tuli niin yllättäen. Tuo kyseinen muija oli laittanu kauempana hiuksiaan niin en tajunnu, että se oli jonottamassa! Olis voinu ihan nätisti sanoa, että sori mä olin ennen sua ni oisin vaan hymyilly ja pahotellu! mutta tullaan suoraan päin naamaa huutamaan ja käydään käsiksi ni huh huh.  Kaverini asuu Tampereella ja sanoi ton illan jälkeen, että eivät enää esim. käy Miamissa kun siellä miehet on vielä aggressiivisempia, eikä välitä yhtään kenen silmäkulmaan joku kyynärpää osuu. Kerran hänen kaverinsa päälle nimittäin kävi yksi mies jostain syystä, kun tämä kaveri oli maininnu ettei tarvitse töniä heitä, pieniä naisia ( n.150cm)! Ihan käsittämätöntä, olin niin onnellinen, että baarikulttuuri Jyväskylässä on onneksi suht. kohteliasta, eikä ikinä ole tarvinnu kärsiä tönimisestä tms muusta käyttäytymisestä, päin vastoin ihmiset ovat melkeinpä sillon kohteliaampia kuin selvin päin:D

  VastaaPoista
 16. musta tuntuu että suomalaisten huonot käytöstavat korostuu helsingissä. eräs päivä olin ruuhkabussissa kuopiossa(en ole eläessäni ollut yhtä täydessä D:) ja kaikki oli tosi ystävällisiä, hymyili ja kommunikoi. en tiedä sattuiko vaan mukavia ihmisiä bussiin, mutta en ole kyllä huomannut kuvailemaasi kamalaa käytöstä varmaa ikinä. ja uimahallissa tuntematon nainen antoi minulle 50 snt pukukoppiin kun pyysin!!11 kaikki rakkauteni hänelle.

  VastaaPoista
 17. Eiköhän tässä tullu sit pähkinänkuoressa syy siihen ihmisten negatiivisuuteen..

  VastaaPoista
 18. Aika paljon uskoakseni pohjautuu siihen, että Suomi on hyvinvointivaltio ainoastaan siinä mielessä, mitä tulee esim. sosiaalisiin etuuksiin, koulutukseen tai terveydenhuoltoon, mutta kun elämän ylläpidosta, kuten katto pään päälle, ruokaa pöytään ja lähes ilmainen terveydenhuolto on järjestetty, jäljelle jää myös ihmisen mielenterveys, jonka hoito Suomessa on täysin aloittelijan saappaissa! Itse en siis yhtään ihmettele sitä, että ihmiset ovat koko ajan niin huonolla tuulella. Ei, se ei ole oikeutus huonolle käytökselle, mutta inhimillinen selitys. Kyllä sitä itsekin huomaa olevansa pinna kireällä, jos on jostain huolta tai stressiä.
  Tämä nainen, jolla oli kiire töihin; uskoisin, että hänellä oli vain hemmetin huono päivä/viikko takana eikä töistä myöhästymisen stressi varmasti auttanut asiaa yhtään.

  Mutta olen myös huomannut, ettei tarvitse lähteä edes ulkomaille asti huomatakseen ihmisten käytöksessä eroa. Kyllä mulle ainakin riitti reilu vuosi sitten reissu koto-Tampereelta Helsinkiin, kun sain huomata jo rautatieasemalla, etteivät vastaankävelevät ihmiset väistä. Kyllä he eteen katsovat ja edessä seisovan ihmisen varmasti huomaavat, mutta mikä lie syy siihen, ettei voi kävelyreitiltään hieman poiketa oikealle tai vasemmalle.

  En ole mikään "kaupunkirasisti", mutta tätä asiaa ei tarvinnut edes huomata kun se jo löi heti kättelyssä vasten kasvoja.

  Ei meistä kukaan oikeasti ole "paha" tai törkeä, mä vaan uskon, että ihmisillä on paha olla. Niin on välillä mullakin ja sillon siltä ei säästy naapuri, kaupankassa eikä valitettavasti oma rakas lapsikaan. Mutta läheisiltä on helpompi jälkeen päin pyytää anteeksi kuin ohimennen bussissa tuupatulta kanssamatkustajalta.

  VastaaPoista
 19. Viimeksi kun kavin suomessa n. 2v sitten mulle jai ihan samanlainen olo siita - varsinkin Helsingista. Ihmiset oli tosi royhkeita, vilkkaalla kadulla tonittiin ja tuhistiin - ihan niin kuin tonimalla ja tuhisemalla saisi aikaan mitaan muuta kuin sen, etta itse nayttaa typeralta. Ehka eniten kaytostapojen puutteesta silmaan pisti se, miten paljon ihmiset sylkevat ja kiroilevat. Ehka kun on asunut jonkin aikaa kulttuureissa, joissa kiroilu ei ole sosiaalisesti hyvaksyttavaa, se pistaa korvaan enemman antisosiaalisena jauhantana ja saa puhujan kuulostamaan tyhmalta tai agressiiviselta, vaikka se ei valttamatta ole puhujan agendana.

  En tieda mista se johtuu, mutta olis kiva jos kaikki voitais vaan olla kivoja toisillemme.

  VastaaPoista
 20. Niin tutun kuulosta! Rupes naurattaan ku mietin yhta vanhaa kaveria, joka sanoi mulle ku ruvettiin eksan kaa seurustelemaan, etta kylla siita viela homo kuoriutuu (jalkikateen sain kuulla, etta han oli itse samaiseen poikaan ihastunut). Myos kun lahdin ulkomaille opiskelemaan, kerroin parille kaverille ja kun reaktiot olivat luokkaa "niin etko siis paassy Suomalaiseen yliopistoon?" ja "et sa siella varmaan kauaa kesta", niin en loppuviimein uskaltanut edes kertoa ihmisille, etta olen muuttamassa pois. Se on toi perisuomalainen katteus!! Suomi on aivan ihana maa ja siella on asiat tosi hyvin, kunpa ihmiset vaan ei olis aina niin perkeleen negatiivisia! ;)

  VastaaPoista
 21. Ettei vaan kyseessä ois tää suomalaisten "suur"kaupunkilaisten (erityisesti helsinkiläisten!) käytös... :D Kyllä täällä meillä päin ollaan kohteliaita, pidetään ovia auki, annetaan tietä (joskin liukuportaissa porukka tuppaa keskittymään keskelle kulkuväylää ostoskärryineen) ja hymyillään. Baarissa mua ei olla kertaakaan tuupattu, tönäisty tai ahdisteltu, kukaan ei ole kertaakaan kaatanut juomiaan päälle eikä kukaan ole kertaakaan tullut haastamaan riitaa.
  Totta tosin on, että aina kun käyn Helsingissä, saan melkeinpä tanssia pois ihmisten edestä kun kukaan ei väistä. Tästä pääsemmekin aiheeseen: miksi Helsinki - tai pääkaupunkiseutu ylinpäätään - usein yleistetään saman tien koko Suomeksi?

  Itselläni on brasilialainen ystävä, joka vietti tänä vuonna aikaansa Suomessa ja Saksassa, oli sitä mieltä, että saksalaiset olivat hyvinkin töykeitä, kun taas suomalaiset olivat kuulemma hyvin kohteliaita ja ystävällisiä.

  Mä en nyt mitenkään yritä tai tarkoita hyökätä sua vastaan, mutta mua aina vaan suunnattomasti ärsyttää jatkuva valittaminen suomalaisista, Suomen ilmastosta, suomalaisuudesta, suomalaisten identiteetistä ja oikeastaan nyt ihan kaikesta muustakin, koska mulla on sellainen näkemys että täällä ei ole mikään pakko asua jos toi lumisade tuolla ulkona pilaa koko elämän :D
  Mä toisaalta ymmärrän tän sunkin pointtis, että erityisesti Helsingissä ihmiset osaa olla aika persreikiä erityisesti ruuhka-aikaan ja ois kiva jos ihmiset osais käyttäytyä vaikka vähän vituttaiskin, mutta musta tuntuu että tää koskee kaikkia maita ja kaupunkeja ihan globaalisti, eikä vaan Suomea.

  VastaaPoista
 22. Olen suht uusi lukija blogissasi, mutta pidän kovasti siitä kuinka uskallat nostaa kissan pöydälle aiheesta kuin aiheesta. :)

  Tässä postauksessa mainittuun töykeyteen olen törmännyt nimenomaan täällä Helsingissä. Muutin tänne kolme kuukautta sitten, enkä ole missään asuessani saanut näin pahaa mieltä toisten ihmisten käytöksestä kuin täällä. Itse olen kokenut naljailua esimerkiksi murteestani ja siitä mistä olen kotoisin (Pohjois-Karjalan alueelta) Puheelleni on naureskeltu ja osa on sanonut ilkeillääkseen, että ymmärränkö yhtään mitään mitä minulle täällä puhutaan "oikealla kielellä" kun tuolla tavalla mongerran.

  Ystävälleni sattui myös karu esimerkkitapaus ihmisten välinpitämättömyydesta junassa. Hän joutui Tikkurilassa vaihtamaan lähijunaan, koska sukulainen ei jaksanut heittää häntä ihan kotiin asti. Noh, matkakortilla ei ollut arvoa tarpeeksi ja kun matkalippu piti ostaa, rahoista jäi uupumaan 10 senttiä. Ystäväni yritti sitten pyytää apua muilta matkustajilta (vaunu oli täysi) eikä KENELTÄKÄÄN löytynyt sitä yhtä pientä vaivaista kolikkoa. Junasta ulos vaan. Pääsi hän lopulta onneksi kämpille vaikeamman kautta, mutta kun kuulin tästä minun oli vaikea uskoa ettei kukaan reagoinut.

  Tällä hetkellä oikein odotan joululomille menoa kotiseudulle, siellä sentään ne kylän juorumummotkin tervehtii. :D

  VastaaPoista
 23. Oma tulkintani on, että ihmisten huono käytös johtuu suurimmaksi osaksi omaan napaan tuijottelusta. Äärimmilleen viety yksilöllisyyden/kilpailun/menestymisen korostaminen yhteiskunnassamme on vienyt siihen, ettei tehdä mitään, josta ei ole itselle hyötyä. Esim. miksi vaivautua olemaan vieraille kohtelias, jos siitä ei "saa" mitään. Eihän tavikset ole kiinnostavia eivätkä vaivan arvoisia, mutta heti jos tulee joku julkisuuden henkilö, niin kyllähän sille pokkuroidaan ja ovia auotaan. Surkeaa, mutta valitettavan yleistä.

  VastaaPoista
 24. Olen huomannut saman, inhottaa. Joskus vahingossa eksyn nettiuutisten keskusteluihin, ei kannata, alkaa sapettaa välittömästi suomalaisten syyttely ja negatiivisuus.

  VastaaPoista
 25. Tää teksti kyllä osu ja uppos. Niin monta kertaa itsekin ihmetellyt, että mitä täällä oikein tapahtuu kun jengi käyttäytyy päivä päivältä röyhkeämmin ja itsekkäämmin. En voi vieläkään käsittää sitä kun jotkut tunkevat ratikkaan ilman, että antavat sisällä olijoiden poistua ensin ja sitten poistuessa jengi parhaimmillaan tönii sut kadulle kun eivät voi sekunttia odottaa. Ja jos vahingossakaan sanot, että "minäkin olen jäämässä tässä" niin olet itsekäs huora, joka ei anna tilaa. Itselläni yksi jäätävimpiä keissejä kävi tässä pari päivää sitten olin lääkärissä hakemassa lähetettä ja lääkäri pyysi minua jättämään vanhat lääkäripaperini kyseisestä asiasta hänelle, sanoin etten haluaisi niitä antaa, koska minulla ei ole kopioita ja osa papereista on lähes kymmenen vuoden takaa (eli käytännössä mahdotonta saada mistään) Hän sanoi laittavansa paperit lähetteen liitteeksi ja suostuin jättämään ne. Hakiessani lähetettä jättämiäni liitteitä ei ollut missään ja kun lopulta sain lääkärin kiinni hän ilmoitti ettei säästele sellaisia vaan oli laittanut ne silppuriin ja ilmoitti että hanki uudet. Siinä vaiheessa oli kyllä itku lähellä, koska fakta on se etten saa näitä papereita enää mistään. Ei pahoittelua ei mitään. ARGH!

  Sit tähän vois listata myös sen kun bussikuski ei kerran suostunut ottamaan 20 euron seteliä ja pienen kinailun jälkeen kiroten antoi mun maksaa sillä matkani. Toisella kerralla saman linjan kuski kävi muhun käsiksi ja työnsi mut pois, koska olin kuulemma edessä kun yritin maksaa matkaani ja kolmannella kerralla bussissa oli pieni vauva joka itki ja äiti yritti sitä kovasti lohduttaa niin kuski huusi edestä että "tuki sen vauvan turpa tai lennätte ulos". Että sellasta :D

  VastaaPoista
 26. Mielestäni tuo, että missä päin Suomea asuu, vaikuttaa asiaan. Jos lähtee Rovaniemelle niin huomaa kyllä kuinka ystävällisiä siellä ollaan!! Aina kun Helsingissä kuljen bussilla tai junalla niin tuntuu että siellä kyynisyys ja negatiivisuus tiivistyy! Toisaalta syynä on varmasti myös kasvatus, sillä varsinkin jotkut nuoret ovat saaneet sen kaiken mitä ovat halunneetkin, eikä käytöstavoilla ole enää väliä. Tyhmää, mutten usko että siihen on tulossa muutosta.

  VastaaPoista
 27. Pakko vielä lisätä, että on se kumma kun täällä pikkuisessa Helsingissä ruuhka-aikaan saa kyynärpäätä ja jengi jää itsekkäästi seisoskelemaan kaikille kulkuväylille, tunkevat, tönivät jne, mutta 12 miljoonan ihmisen Moskovassa ei kuukauden aikana yksikään ihminen tönäissyt mua ruuhkissa, jäänyt eteen tukkimaan tietä tai huudellut röyhkeyksiä vaikka siellä jo pelkästään metrotunnelit ovat tuhat kertaa kapeampia kuin täällä.

  VastaaPoista
 28. Mää oon itseasiassa miettiny tätä kanssa ite. Oon ite kylläkin Tampereelta ja koen täällä olevan paljon enemmän mukavia ja kohteliaita ihmisiä kun esim. Helsingissä. Sen takia en tykkää Helsingistä, että aina siellä ollessani oon saanut maailman paskinta asiakaspalvelua ja muutenkin törmännyt töniviin ja etuileviin ihmisiin yms.

  Enkä sano sitä, etteikö täällä olis samanlaisia ihmisiä, niitä mahtuu varmasti jokaiseen kaupunkiin, mutta yleisesti ottaen tykkään oman kotikaupunkini ihmisistä enemmän sen tähden, että suurimman osan ajasta ne osaa käyttäytyä. En tiedä sitten onko mulla vaan käynyt aina siellä päin huono säkä vai onko helsinkiläiset vaan yleisesti ottaen röyhkeämpää kansaa.

  Harmittavaa miten tahansa, erityisesti itteä vituttaa paska asiakaspalvelu kun teen ite samaa työtä, mutta osaan silti kohdella asiakkaita niinkun niitä kuuluukin kohdella, oli kuinka paska päivä tahansa. Niin ja vielä noista vanhemmista ihmisistä - ajattelen aivan samalla tavalla! Mut on kasvatettu siihen, että bussissa annetaan paikka vanhuksille, avataan ovia ja teititellään puhuessa yms. Multa todellakin irtoaa kunnioitusta heitä kohtaan, mutta odotan kyllä samanlaista käytöstä heiltäkin. Tosi ärsyttävää sillon kun yleistetään miten nuorilla ei oo käytöstapoja, joskus ne vanhemmatkin ihmiset vois kattoa peiliin sen asian tiimoilta...

  VastaaPoista
 29. Hyvä postaus!

  Nyt on mielessä jo niin monta kommentia aiheeseen, että saa nähdä muistanko edes kaikista niistä kirjoittaa... :)

  Mun mielipiteeni on, että tämä töykeys ja käytöstapojen puute on aivan eri tasolla Helsingissä kuin missään muualla Suomessa. Nuorempana luulin sen johtuvan kaupungin suuruudesta, mutta tosiaan esim. Tukholma on aivan erilainen. Helsingissä ihmiset eivät näe toisiaan samanlaisina ihmisinä, joille voisi olla kohtelias ja mukava ja ottaa huomioon esim astumalla sen yhden askeleen sivulle, jotta vastaantulija mahtuu ohitsesi. Tämä on kyllä suuri järkytys, kun esimerkiksi Keski-Pohjanmaalta pölähtää Helsinkiin lomailemaan. :D

  Mä opiskelen nyt Jyväskylässä, ja täällä on kyllä tosi kohteliasta väkeä! Lähes jokainen kiittää bussikuskia pois noustessaan, rattaiden kanssa kulkevia autetaan ja kaupoissa aina kysytään, tarvitseko apua. Me jäätiin muuttokuorman kanssa toissaviikolla liukkaaseen ylämäkeen, niin heti takanatulevista autoista pomppasi väkeä pois ja tuli auttamaan auton työntämisessä. Kyllä tuli hyvä mieli! :) Jotenkin luulen, että tämä hyväkäytöksisyys voisi liittyä myös siihen, että Jyväskylä on kuitenkin suhteellisen pieni kaupunki, jossa on suhteessa paaaljon opiskelijoita, etenkin yliopisto-opiskelijoita.

  Mä oon ollut jo 2,5 vuotta töissä baarissa, jossa käy pääasiassa 18-25v nuoria asikkaina. Kun sinne sillointällöin tupsahtaa paikalle keski-ikäinen pariskunta, saa lipunmyynnissä olla selittämässä niin juurta jaksain, että miksi heidänkin ("mehän ollaan näin vanhoja!") pitää maksaa lipusta kuten kaikkien muidenkin. Sitten ollaan rahoja vaatimassa takaisin, kun musiikki oli liian kovalla / juomat liian kalliita / liian vähän ihmisiä / liikaa nuoria. Todella harva vanhempi asiakas on kohtelias, vaikka heitä kohtaan otan aina yli-positiivisen ja palvelevan asenteen.

  Myös pidemmän matkan busseissa huomaa, että useimmiten ne käytäväpaikalle istuvat ja ikkunapaikan laukulleen varaavat ovat juuri näitä samoja täti-ihmisiä. Suomalaiset ovat niin ujoa kansaa, että harvapa uskaltaa edes istahtaa tuntemattoman viereen, jos bussista vain tyhjiä penkkejä löytyy. Mutta on kyllä naurettavan töykeää, että selataan omaa puhelinta tai tuijotetaan ulos ikkunasta, kun lähes jokainen bussin paikka on täynnä, ja itse varataan kahta penkkiä! Arg, kun pistää vihaksi!

  VastaaPoista
 30. asut väärässä kaupungissa. mansessa ei koskaan tapahtuisi mitään tuollaista! :)

  VastaaPoista
 31. Kiitos hyvästä postauksesta!

  Olen huomannut että kohteliaisuus ja röyhkeys on paikkakuntakohtaista. Asuessani Tampereella sain harvoissa paikoissa hyvää asiaspalvelua, apua tai neuvoja. Paikoissa, joissa oli paljon ihmisiä, kaikki olivat hiljaa omissa oloissaan ja pidettiin outona jos puhui tuntemattomalle.

  Muutin Kuopioon ja rakastuin kaupunkiin ihmisten takia. Täällä monet tuntemattomat tulevat juttelemaan, esimerkiksi olin kaupan vaateosastolla kiertelemässä ja eräs nainen sovitteli takkia itselleen, hän tokaisi minulle "Nyt on kyllä liian isot tissit tähän takkiin!" Hississä ja bussissa ihmiset juttelevat keskenään eikä tarvitse ujostella pyytää apua jos sitä tarvitsee. Positiivisessa ilmapiirissä on niin paljon mukavampi olla ja asua. Tämä on yksi syy, miksen haluaisi muuttaa pääkaupunkiseudulle. Yhteisöllisyys katoaa kun massa kasvaa.

  VastaaPoista
 32. Olikin hirmusen hyvä postaus :)

  Tuo juttu näyttää vaihtelevan todella paljon asuinpaikasta riippuen. Itse asun melko pienessä kunnassa (ihmismäärältään, ei niinkään kooltaan) ja täällä ollaan muutamaa poikkeusta (useimmiten teini-ikäisiä poikia) lukuunottamatta todella mukavia! Ovien availu toisille on tavallista ja törkeys harvinaista. Myin kesätyökseni mansikoita enkä tainnut kuin muutaman hapannaaman kohdata. Suurin osa tuli iloisesti juttelemaan ja kehumaan. On tosin tällaisilla pikkukunnilla pahojakin tapoja kun melkein kaikkien tunteminen vaikuttaa juorujen liikkumiseen ja selän takana puhumiseen. Yleisesti ottaen sanoisin kuitenkin hyvien tapojen olevan paremmin hallinnassa! :)

  VastaaPoista
 33. Oon huomannu samanlaista käytöstä täällä Oulussa. Jotenkin tragikoomista on se, kun seisoo bussipysäkillä, kadulla on pari metriä tilaa mennä ohi ja silti joku onnistuu kävelemään päälle. Varsinkin verrattuna esimerkiksi Hong Kongiin, jossa kadut olivat täynnä ihmisiä muttei yksikään vastaantulija hipaissutkaan ohittaessaan, tai Lontoossa, jossa 3-4-kymppinen mies meni kaupassa kärryjen kanssa ohi parinkymmenen sentin päästä ja sanoi "Excuse me, please. Thank you." Ollaankohan me suomalaiset totuttu siihen että sitä tilaa pitää olla joka puolella se viitisen metriä että voi hengittää vai mitäköhän.

  Myönnän kyllä että itseänikin ärsyttää erityisesti kevyen liikenteen väylillä liikkuminen. Jopa meikäläisen noin kahden kilometrin koulumatkalla eteen sattuu aina muutama sellainen, joka joko kävelee keskellä tietä niin, ettei ohi pääse, kävelevät vasemmassa reunassa ja mulkaisevat kun ohittaa oikealta tai kävelevät vaikkapa parhaimmillaan kymmenen ihmisen porukalla niin, että oikeasti koko tie on tukossa. Tällä kelillä ei aivan hirveästi huvita kiertää pientareen puoleltakaan. Ja hauskinta on että kun huikkaa heille "anteeks, pääsiskö ohi?" niin tulee vain vihaisia mulkaisuja. Ja joo mun pyörän kello on lähtenyt irti niin siksi huutelen. :D

  Tulipa taas avautuminen.

  VastaaPoista
 34. Se on jännä, miten yksi pösilö voi mitätöidä monien kivojen ihmisten aikaansaaman hyvän tuulen niin nopeasti. Itsekin olen tavallaan asiakaspalveluammatissa, suurin osa on mukavia ja hyväntahtoisia, mutta harmi, että esim. ne tervehtimättä jättävät ottavat sitten niin paljon pannuun.
  Mä käyn keski-uusmaalaisesta pikkukaupungista Helsingissä töissä, ja on täällä kyllä eri meininki. Esim. suojatien yli pääsee ihan ongelmitta, lähes kaikille autoilijoille on suojatiesäännöt ihan itsestäänselviä. Ja täältä on matkaa Helsinkiin n. 35 km..

  Amsterdamissa oli aivan ihana asiakaspalvelukulttuuri, myyjiä oikeasti kiinnosti palvella asiakasta, jaksoivat jutella kanssani ummet ja lammet, eikä mulle silti tullut sellaista oloa, että olisi pakko ostaa jotain. Yritin sitten jonkin aikaa samalla small talk -meiningillä Suomessa, mutta lannistuin aika nopeasti.. Tosin on asiat parantuneet mun mielestä viime vuosina huomattavasti, tuntuu että esim. joissain ketjuissa on panostettu tähän asiaan erityisesti.

  VastaaPoista
 35. Kommentti pohjois-suomesta:
  Voiko olla, että se on se busybusy lifestyle, joka etelässä vallitsee? Itsellä ainakin alkaa melkeen ahdistaan ko lähtee Hesassaki käymään, ko ihmiset on just tolla 'kanssaihmiset on paskaa' -asenteella liikenteessä. Kyllä täälläkin päin noita elämäänsä kyllästyneitä kääkköjä löytyy, mutta sitte taas oon huomannu että ko itse jaksaa olla positiivinen niin muutki jaksaa aika hyvin olla sua kohtaan positiivisia :) Just tossa ihmettelin kaverille, että mihin on maailma menossa ko miehet aukoo ovia mulle ja hymyilee, vaikka ne on ventovieraita :D ..No tostaki paistaa just se et on se perusoletus mullakin se kui porukka ei välitä toisista ihmisistä. No mut onneks on noita mukaviaki ihmisiä ja herrasmiehiä olemassa piristämässä päivää! ;)

  Kerrostalossa asuvana kans huomaa aika äkkiän kuinka on yleistymässä tuo ihmisten asennevamma, että muista ihmisistä ei välitetä tippakaan. Musiikin huudatus epäinhimillisiin aikoihin hyvänä esimerkkinä siitä. (Kuulostan ihan kauheelta mummolta! :D) Itsehän rakastaisin kans huudattaa musiikkia täysillä yöllä ja aikaisin aamulla, mutta ajattelen sen verran naapureita, että ostin hifikuulokkeet ja kuuntelen niillä :) Oon vissiin ainut joka on tällasen ratkasun tehnyt, kun kuulee jatkuvasti näitä kavereittenkin valituksia kerrostaloasumisesta :s

  Kylläpä tuliki sekava kommentti! :D

  VastaaPoista
 36. Olen muuttanut Helsinkiin muutama kuukausi sitten, ja missään muualla asumassani kaupungissa ei ole tullut ihmisten käytöksestä yhtä paha mieli kuin täällä! Ja kun ärsyynnyn muiden käytöksestä niin se vaikuttaa omaankin mielialaan. Mutta tämä kirjoitus sai ainankin miettimään, että voisi ehkä välillä ottaa vähän rennomminkin :)

  VastaaPoista
 37. Ajattelin kirjoittaa, että ehkä ihmiset ovat epäystävällisiä sään takia; tajusin etä ainahan löytyy ihmisiä jotka valittavat säästä :D

  Ajattelin myös että ehkä joulunalusaika on tavallista stressaavampaa aikaa; milloinpa ei olisi ihmisiä, jotka eivät olisi stressaantuneita.

  Nämä käytöstavat ovat myös kateissa joiltain kommentoijilta blogeissa, yleensä anonyymeiltä. Itselleni käytöstavat ovat jokapäiväinen asia, ja pyrin aina olemaan ytävällinen ihmisille (jos näsäviisautta ei lasketa :D)

  Eräs erittäin lannistava tapaus on eräs opettajani, joka on aika useasti epäystävällinen ja kauhean negatiivinen persoona. Kuitenkin jaksan aina hymyillä ystävällisesti hänelle, mutta eipä näytä auttavan :D

  Onneksi täällä maalla epäkohtaliaita ihmisiä on vähässä, jos menen jonekin kaupunkiin, niin aika nopeasti tulee vastaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät omaa käytöstapoja.

  VastaaPoista
 38. Totta joka sana!! Asuin ensin Lontoossa 8kk, sitten Australiassa 1,5v, jonka jälkeen seikkailin Aasiassa monta kuukautta ja nyt asun taas Lontoossa. Kyllä näiden ulkomailla oltujen vuosien aikana on huomannu suuren eron suomalaisten ja monen muu maalaisten välillä.  Varsinkin Ausseissa ihmiset on täysin suomalaisten vastakohtia, aina hymyilemässä, juttelemassa ja positiivisella asenteella liikenteessä. Tuntemattomille sanotaan hyvät päivät, kaupan kassalla höpötellään tulevan viikonlopun suunnitelmista ja vaikka vain hipaistaan toista vahingossa niin aina pyydellään anteeksi ja pahoitellaan kovasti tapahtunutta. Englannissa ja Aasiassa (pääosin, ei ehkä Vietnamissa niinkään) on melkein samanlaista.  On se niin mukava aina mennä Suomeen, missä monikaan ei pyydä anteeksi vaikka tönäisis ihan kunnolla, eikä tuntemattomat voi missään nimessä hymyillä toisilleen. Ite oon aina Suomireissuilla sanomassa soria, hymyilemässä kaikille ja juttelemassa tyhmänä niitä näitä kauppojen työntekijöiden kanssa. Saa nähä miten nyt joulu menee kun pääsee taas rakkaaseen kotimaahansa todistamaan sitä negatiivisuutta :D Suomi on kyllä aivan ihana maa, mutta ihmiset siellä vois ottaa vähän oppia muu maalaisilta! Tai ainaki kesän jälkeen vois jatkaa sitä iloisuutta edes vähän pidemmälle kuin syyskuuhun..  Hyvin kirjoitettu Joanna! Tää muuten taitaa olla ensimmäinen kerta kun kommentoin tänne, joten pakko sanoa, että sulla on tosi kiva blogi ja oot kaunis tyttö! Mulla tulee sinusta vähän mieleen America Ferrera (joissakin kuvissa)! :) Ihanaa joulunodotusta sinne!

  VastaaPoista
 39. onneksi meillä täällä pohjoisessa ollaan pääasiassa melkoisen ystävällistä sakkia. ainakin vanhemmat ihmiset on, ei tulis mieleenkään että täällä kävis noin kuin sulle on käyny! huhhuh miten törkeää.

  VastaaPoista
 40. Mä en oikein tiedä, mitä tähän sanoisi..  Tavallaan tunnistan kyllä tuollaista käyttäytymistä olevan ilmassa, mutta mun mielestä ihmisten käyttäytymiseen vaikuttaa HUIMASTI se oma asennoituminen ja myös se, millä tavalla itse on kontaktissa muihin. Mä oon aika hymyilevä tyyppi, ja kyllä mä ainakin tunnen saavani sitä samaa positiivisuutta vastaani, kassat hymyilee ja juttelee niitänäitä ja siis no - minusta tuntuu todellakin että minun kohdallani todellakin tilanne on että "sitä saa mitä tilaa". Kun mä väistän ja hymyilen ja kiitän, muutkin tekee niin, tai ainakin suurin osa.  Pakko kuitenkin sanoa että mun mielestä tässä on paikkakuntaeroja. Oon itte siis Tampereelta ja musta täällä porukka on aika lunkia. Esimerkiksi Helsingissä käydessäni tunnen itseni ihan totaaliseksi idiootiksi yrittäessäni heittää jotain small talkia kaupan kassalla ja tyyliin jo iloinen "moi" aiheuttaa hämmennystä. Tää ei sit oo kuitenkaan mikään Helsinki-viha-juttu, koska musta Helsinki on todellakin ihana kaupunki, mutta... no, tuntuu että tuntemattomia kohtaan ei olla niin kovin lämpimiä.

  VastaaPoista
 41. kannatan "asut väärässä kaupungissa" vaihtoehtoa!!

  VastaaPoista
 42. Tottahan tuo on, mutta kuten jo moni muukin on todennut, se ei kuitenkaan koske koko Suomea. Se että varsinkin Helsingissä ihmisiltä on unohtuneet käytöstavat ei tarkoita sitä että näin on käynyt koko Suomelle, ei siis yleistetä sitä koko maata koskevaksi vitsaukseksi :)

  VastaaPoista
 43. Itse koin tähänastisesti suurimman töykeysjärkytyksen kun palasin Suomeen 3 kuukauden Kenian reissulta. Ei varmaan tarvitse edes erikseen mainita miten ihania ja iloisia ihmiset Keniassa olivat. Kun lentomme kotiin palatessa laskeutui Arlandan lentokentälle, ajattelin Helsingin konetta odottellessa käydä ostamassa avomiehelleni toivotun hajuveden tax-freestä. Okei, näytin varmaan ihan hirveältä 3 kuukauden Afrikassa oleilun ja 16 h lentämisen jäljiltä, mutta en kyllä silti olisi sellaista kohtelua odottanut. Tax-freen suomea puhuva keski-ikäinen myyjätär oli niin töykeä, jopa ilkeä, että pidättelin kyyneleitäni kassalla ja heti kun sain ostokset käsiini, juoksin vessaan vollottamaan. Oli vähän sellainen fiilis, että lähden seuraavalla koneella takaisin :D Yleensä juuri ne keski-ikäiset (naiset) ovat niitä pahimpia.

  VastaaPoista
 44. Heh, näin Tukholmassa paljon aikaa viettäneenä tuo sun spora kokemus Helsingissä vähän huvitti. Tukholmassa kun ihmisillä on aina kauhea kiire ja varsinkin metroon tai pendeliin juostessa on ihan normaalia että porukka käyttää kyynärpäätaktiikkaa, juoksee/ kävelee päin, tunkee what ever, että pääsee itse metroon/ pendeliin sisälle. Juttu on ehkä enemmän siinä, että täällä Suomessa ei oo samanlaista suurkaupunki-meininkiä, jolloin tuollainen kiire ja ihmisten tunkeminen otetaan liian henkilökohtaisena. Kun sitä tekee kaikki se on ihan normaalia käyttäytymistä, eikä kukaan välitä vaan menee virran mukana. :)

  VastaaPoista
 45. kapeavyötäröinen tyvär13. joulukuuta 2012 klo 17.05

  Joo-o, kyllähän sitä ihmiset osaa olla törkeitä. Oon huomannu eritoten yhden ilmiön, mikä toistuu jatkuvasti kohdallani: vyötäröstä siirtämisen. Minähän en ole aikuinen ihminen, joka ymmärtää puhetta, vaan kaikkien vanhojen setien (ja eritoten tätien) täytyy siirtää minut tarraamalla vyötäröstä/työntämällä siitä. Ja tämähän tehdään sanomatta yhtään mitään, tuhinan kera - korkeintaan heitetään jotain äkästä "varos siitä!"- lausetta. Tulee räsynukke-olo. Tosin hyvin pieni murhe, maailmassa on paljon pahempiakin asioita mitä ihminen voi toiselle tehdä.

  VastaaPoista
 46. Veikkaan, että yksi syy kiristyneisiin hermoihin ja huonompiin käytöstapoihin voi olla yhä vain surkeampi taloustilanne. Mitenkään puolustelematta.

  Mua kyllä surettaa lukea täältä sellasia kommentteja "en kunnioita ketään joka ei kunnioita mua!!" Näinkö sitten maailmasta tulee parempi paikka, silmä silmästä ja hammas hampaasta?

  Ajatelkaa vähän muidenkin näkökulmasta. Varmasti itse kukin on joskus käyttäytynyt julkisesti huonosti, ja silloin ei varmaan piristä jos toinen sitten antaa samalla mitalla takaisin. Tulee pikemminkin sellainen olo, että ei se mun käytös nyt niin huonoa ollut kun toinen käyttäytyi samalla lailla.

  Enkä tarkoita tällä mitenkään puolustella huonoja käytöstapoja, ja ilkeys ja itsekkyys ärsyttää täälläkin. En vain kannata sitä "toikin teki nii mäkin teen" ajattelua.

  VastaaPoista
 47. Saman olen mäkin nyt 4kuukautta Saksassa asuttuani! Ainoa mikä pännii saksalaisissa, että jos ne haluaa esim. kaupan käytävillä tai bussissa ohi ne ei sano mitään. Seisoo hiljaa takana ja odottaa, että ymmärrän väistyä :D Mutta sittenkin ihan ystävällisesti. Järkytyin näistä joistain tarinoista täällä, että miten töykeitä voi ihmiset olla. Apua ihan pelottaa mennä takaisin Suomeen sitten joskus..

  VastaaPoista
 48. Mä en koe olevani negatiivinen ihminen, mutta osaan kyllä olla hankala ja surkutella ihan turhaankin. Silti JOPA MINÄ huomaan sen jos menee vähän överiksi. Olipas ihana mummo! :D

  VastaaPoista
 49. Hahaha, olispas mulla pokkaa. :D Mua vituttaa se, että vanhemmat ihmiset lypsävät nuorelta kunnioitusta ansaitsematta sitä laisinkaan. Tottakai kunnioitan vanhempiani, mutta musta on törkeetä että vanhemmat usein kokevat voivansa käyttäytyä kuinka tahansa (töniä, siirrellä, huutaa, tiuskia, itkettää, mitä näitä nyt on) eikä siihen ole mukisemista vaan pitää vaan kiltisti kunnioittaa koska olet nuori.

  VastaaPoista
 50. Mä koin jo Tukholmassa ihmiset ystävällisiksi. :) En nyt mitenkään supererityisenmerryjolly-ystävällisiksi mutta normaaleiksi. :D

  VastaaPoista
 51. Mä en ees osaa päättää ketkä on pahimpia, huh :D

  VastaaPoista
 52. Tottakai! Ja muutenkin pitää ihmisiä kohdella niinkun tahtoisi itseään kohdeltavan, se on selvä! Tosiaan mähän mainitsin ulkomaalaistaustaiset ihan vain sivulauseena enkä ole koskaan pitänyt heitä minkäänlaisena ongelmana, vaikka olen asunut alueella, jossa majailee samanaikaisesti lähes 70 eri kansallisuutta. Puhun lähinnä näistä itsensätyrkyttäjistä (miehistä) jotka ovat ulkomaalaistaustaisia ja ehkäpä siksi jotenkin agressiivisempia? Ainakaan en ole kokenut yhtä päällekäyvää pokaamista suomalaisilta miehiltä, ne on muuten vaan mulkeroita. :D

  VastaaPoista
 53. En siis kuvittele!! Se ilmapiiri ja energia julkisissa kulkuneuvoissa on jotain ihan käsittämätöntä. Toisaalta sitten kun joku hymyilee ihan huvin vuoksi tai jotakin hauskaa tapahtuu, piristää se erityisen paljon. :) Esimerkiksi vitsailevat metrokuskien kuulutukset yms. ovat ihan suosikkejani!

  VastaaPoista
 54. Juu niinhän mä teen :) Pienet jutut on ihania! Niitä on joskus vaan vaikea huomata kun joku pappa tönäisee lumihankeen.

  VastaaPoista
 55. Huh! Toi mulkoilu on kyllä niin rasittavaa. :D

  VastaaPoista
 56. OOOOH SNAAAPPP! :D  En ymmärrä tätä että miksi heti pitää ottaa järeät aseet käyttöön eikä voi ystävällisesti ensin S A N O I L L A ilmaista asiaansa.

  VastaaPoista
 57. Voih, täällä taas pahimmassa tapauksessa törkeästi kiilataan kauppajonossa. :D Jotkut ihmiset (=mummot) vaan tulevat tönöttävään eteen sanomatta mitään. Yritäs nyt siinä sitten, saat sateenvarjosta.

  VastaaPoista
 58. Jos Tampere tuntuu pahalta, älä ikinä muuta Helsinkiin! :D Voin vielä jotenkin, JOTENKIN, käsittää sen ettei ihmiset ole ylenpalttisen kohteliaita mutta voisiko ne olla edes olematta ilkeitä? :D Se ei vaadi paljoa. Paras kiitollisuudenosoitus jonka olen tänä vuonna saanut oven auki pitämisestä on ollut: "Läski."

  VastaaPoista
 59. HAHAHA MÄKIN KÄYTÄN TOTA!!! Siis yliystävällisyyttä. :D Kelaan että niille tulee huono omatunto. Tuskin tulee. Bussikuskeille aina myös hymyilen tai moikkaan, mutta harvoin saan enemmän takaisin kuin hymähdyksen. Toisaalta pitää ottaa huomioon miten paljon paskaa bussikuskit joutuvat kestämään työssään joten niillekin se ystävällinen kasvo saattaa olla harvinaisuus. :)  Kerran muuten sanoin bussikuskille iloisen aurinkoisesti "HUOMENTA :)" joskus yhden-kahden aikaan päivällä. Itse olin toki juuri herännyt mutta kuski oli ollut varmaan hereillä aamuviidestä saakka. Luuli varmaan että vittuilin. Ei hymyillyt...

  VastaaPoista
 60. JOOOO argh toi hyvien vibojen latistaminen on kaikkein kamalinta!! Jos kertoo vaikka uudesta työmahdollisuudesta ja on silminnähden iloissaan, miksei reaktio voi olla "hyvä juttu sulle hei!" vaan sen on oltava "tuskimpa sitä työtä saat", "varmaan aika huono palkka...", "juuri luin jostain etteivät kohtele työntekijöitään kovin hyvin", "kannattaako nyt sinne..."

  VastaaPoista
 61. Niinpä! Miksi ei olla ystävällinen? Miksi olla lähtökohtaisesti negatiivinen? Positiivisuutta ihmiset!♥ Itse lähden suurimman osan ajastani liikkeelle aina iloisena, mutta jos vastaan tulee päivässä kerta toisensa jälkeen sata yrmeää naamaa, tönivää mummoa ja huutavaa pappaa, on vaikeaa pitää perusvire iloisena. :(

  VastaaPoista
 62. Aivan varmasti korostuu, kallistun siihen yhä enemmän. :D Ihania ihmisiä!!♥

  VastaaPoista
 63. Tämäpä. Kaikki pointit sanottu! En minäkään usko, että nämä töykeät ihmiset olisivat huonoja ihmisiä, en tietenkään. :) Vain ajattelemattomia ja ehkä vähän itsekkäitä. Kyllä minäkin huomaan rentoutuvani heti lähtiessäni Helsingistä eikä siihen rantalomaa tarvita, riittää kun lähtee moikkaamaan ystäviä Turkuun tai Tampereelle. Ihmiset saattavat pitää ovea auki kaupungilla tai JOPA VÄISTÄÄ kaduilla. :o

  VastaaPoista
 64. Tuhisu. :D ♥ Sylkemistä ja kiroilua en niinkään ajattele näitä juttuja miettiessä koska vaikka ne ovatkin ns. törkeitä juttuja, mutta eivät loukkaa kuitenkaan ketään. Niinpä, ollaan hei kivoja hei!!! Hei.

  VastaaPoista
 65. Niin siis minähän vertasin tekstissäni suomalaisia ihmisiä muiden maiden ihmisiin niin tottakai puhun suomalaisista enkä rupea erittelemään kaupunkilaisia. :D Myöskin kysyin nimenomaan sitä että onko tämä vain kaupunkikohtainen ilmiö vai tapahtuuko myös muualla.

  VastaaPoista
 66. Voi, onpas ollut surkea päivä. :( Noita tapauksia on aina välillä ja musta on uskomatonta miten usein keneltäkään ei sitä hilua löydy. Itse olen joskus lahjoittanut muutaman euronkin, mutta useimmiten minulla ei oikeasti vain ole rahaa tai käteistä, tietysti monella muulla matkustajalla voi olla sama homma mutta luulisi edes joltakin liikenevän.  Tässä muuten pakko vielä mainita eräs kauppareissumme ihana nainen! Olimme nimittäin kaupan kassalla ostoksilla tyttöjen koti-iltaa varten ja meillä oli hihnalla ruokatarvikkeita, herkkuja, ja ystävälläni oli kaksi olutta. Minulla oli ostoksissani vain herkkuja, molemmat oluet olivat ystäväni ostoksissa. Kassa pyysi molemmilta henkkarit sillä laki sen vaatii, mutta minulla ei sattunut olemaan mukana, epäviralliset todistukset eivät käyneet, eivätkä kaverin henkkarit riittäneet. Harmitellen ystäväni oli siirtämässä nämä kaksi oluttansa (kovan kännin oli ajatellut riipaista) pois tiskiltä kun nauravainen nainen hänen takaansa otti ne omiin ostoksiinsa, maksoi ne, ja luovutti meille. Eikä kassa edes mukissut. :D Byrokratia.♥

  VastaaPoista
 67. Jep, se voi olla. :D Etenkin tuo, että miksi pitäisi kunnioittaa ketään tai olla kohtelias jos ei siitä HYÖDY. Huoh.

  VastaaPoista
 68. Niin no sekin, ja välillä tosi surullisissakin uutisissa käydään agressiivisia keskusteluita vaikka korrektimpaa olisi esimerkiksi vain ottaa osaa... :/

  VastaaPoista
 69. En mäkään kestä noita kulkuneuvoihin ryntääjiä!! Suututtaa joka kerta. :D Ihmiset ensin ulos - sitten sisään, onko se niin vaikeaa?! Olipas ihana lääkäri! Bussikuskit harvemmin ottaa isompia seteleitä, mutta mut ovat aina vaan viittoneet sisään ilmaiseksi. :) Herranjumala tuo viimeinen huudahdus!!!! :D Tiivistää ongelman?

  VastaaPoista
 70. Rollolaiset on kyllä ihania aina, niin supermukavia ja hauskoja. :) Tai no aina ja aina, kyllä sieltäkin varmasti vittupäitä löytyy mutta itse olen onneksi tavannut vain ihania ihmisiä.

  VastaaPoista
 71. Siis varmasti jokaisesta kaupungista löytyy niin ihania kuin kamaliakin ihmisiä se on varma! Siinä mielessä paha yleistää. :) Mutta olen ainakin itse kokenut helsinkiläisten muuttuvan hirveän paljon röyhkeämmiksi lähivuosina!  "Multa todellakin irtoaa kunnioitusta heitä kohtaan, mutta odotan kyllä samanlaista käytöstä heiltäkin. Tosi ärsyttävää sillon kun yleistetään miten nuorilla ei oo käytöstapoja, joskus ne vanhemmatkin ihmiset vois kattoa peiliin sen asian tiimoilta..."  NIIN.

  VastaaPoista
 72. Joo Helsinki on kyllä paha. :D Mutta MIKSI! :( Miksi me ollaan niin perseestä? Miksi se on meille niin vaikeaa? Onko se se kiire vai mikä?  On kyllä hauskaa miten bussit ja metrovaunut aina täyttyvät ikkunapaikkoja myöten ennen kuin kukaan istuu kenenkään viereen. :D Mulla on sellainen paha tapa (ei tosin pitkän matkan busseissa) että jos mulla on sairaasti kantamuksia niin otan kyllä sen toisenkin penkin kunnes bussi alkaa oikeasti täyttyä sitä mukaa että koen, että penkki pitäisi vapauttaa. :D Pidän sen siis melkein viimetippaan asti mikä on tavallaan itsekästä, myönnän. Toisaalta kyllä vapautan sen penkin jo ennen kuin kenenkään tarvitsee pyytää, joten en sitten tiedä onko siitä lopulta haittaa. :)

  VastaaPoista
 73. Hauskaa kun yllä Nata juuri kommentoi, että Tampereella ei ikinä. :D  Haha, ihana nainen! :D Positiivinen ilmapiiri kyllä sitten tekee asioista niin paljon helpompia. Musta oli ihanaa kun saapui lumimytsky tänä vuonna (behold, tämä lause jatkuu) ja vaikka osaa ihmisistä se toki vitutti, loppuja se jotenkin veti yhteen. Olin esimerkiksi eräs ilta menossa ystäväni luo ja juuri astuessani rappuun, ovi avautui ja sieltä astui nainen yksin ulos lumimyrskyyn. En ollut koskaan ennen tavannut kyseistä naista, mutta hän huudahti välittömästi minulle huvittuneeseen sävyyn: "HERRANJUMALA MIKÄ ILMA, EN MÄ OLE MIKÄÄN ESKIMO!!!!"  Ja tämä tapahtui Helsingissä.♥

  VastaaPoista
 74. Ehkä munkin pitäisi muuttaa johonkin pikkukylään. :) Tietysti siellä jutut kierii juu, olen kuullut...

  VastaaPoista
 75. Joo musta on parasta kun käyttää sanojaan eikä kyynärpäitään ja mulkaistaan vaan vihaisesti ikäänkuin ne kyynärpäät olisivat olleet parempi vaihtoehto. :D Olen huomannut että omakin pinnani on alkanut iän myötä kiristyä ja liikenteessä kyllä ärsyttää jos edessäkulkija matelee, ikään kuin mulla olisi joku vitun kiire johonkin! Se huolestuttaa, mutta toisaalta, miksi ne on niin hitaita?! :D

  VastaaPoista
 76. Joo se on kyllä uskomatonta Suomessa kun menee joihinkin kauppoihin sisään ja sanoo myyjälle hei saamatta edes hymyä, katsetta tai vastausta. Heidän työnkuvaansahan kun kuuluisi tervehtiä saapuvia asiakkaita eikä lähtökohtaisesti toisinpäin :D Tosin olen minäkin huomannut tässä parannusta. :)

  VastaaPoista
 77. Lueskelin kommentteja ja täytyy ihmetellä miten erilaisena ihmiset Helsingin näkee. Minä en näe täällä tuollaista käytöstä. Minun Helsingissä on kohteliaita ihmisiä, ihania asiakaspalvelijoita ja moikkaavia bussikuskeja.

  VastaaPoista
 78. Noista facebook kommenteista vielä, yks TOSI ärsyttävä päivitys minkä monet kirjottaa, on syksyllä se, että kun ensin alkaa tulla sellaisia "ENSILUMI<3"-päivityksiä (ne on mun mielestä todella OK), mutta niitten jälkeen alkaa ilmestyä tän tyylisiä päivityksiä: "Ai kiva ku kaikki kertoo että lunta sataa, kun mulla ei olekaan ikkunoita:)". MIKÄ ONGELMA? Mun mielestä ihmiset saa rauhassa fiilistellä sitä ensilunta, eikä niitä kommentteja sinne faceen laiteta sitä varten että joku ei sattuisi tietämään että lunta sataa.

  Mutta olen samaa mieltä sun kanssa, monet suomalaiset ovat harvinaisen töykeitä. :( Mutta onneksi myös poikkeuksia löytyy. :)

  VastaaPoista
 79. Olen ollut myöskin järkyttynyt tästä epäkohteliaisuuden ja negatiivisuuden määrästä Suomeen takaisin muutettuani. Outoa, miten näin vähäväkisessä maassa et voi edes jalkakäytävällä kävellä ilman, että joku kävelee päin anteeksi pyytelemättä - kumma että kaupungissa, jossa asuu 15 miljoonaa ihmistä, saat kävellä ihmisvilinässä ilman että joudut kertaakaan tuupituksi.  Samoin yleiset kohteliaisuusnormit tuntuvat olevan kadoksissa. Ei pyydetä anteeksi, ei toivotella mukavaa päivän jatkoa, istumapaikasta bussissa ei varmasti luovuta ja muiden nälviminen koetaan normaaliksi ja oikeutetuksi. Olen ymmälläni mistä tämä kaikki kumpuaa, vai onko näin ollut aina??

  VastaaPoista
 80. tuli eilen törmättyä töissä tähän töykeyteen aika röyhkeällä tavalla. oon kassalla töissä; edellinen asiakas pakkaili ostoksiaan ja tervehdin just seuraavaa asiakasta, jotta voin aloittaa hänen palvelun. tämä seuraava asiakas totesi miehelleen "meet siitä ronskisti vaan niitten kärryjen kanssa. vauhdilla vaan niin pääset ohi. mene mene! ronskisti nytte vaan". tämä kommentti siis siksi, että tämän ostoksiaan pakkaavan asiakkaan kärry oli sulkenut kulkureitin. asiakas jatkoi miehensä yllyttämistä, ja kun olin hetken kuunnellut häntä (suu auki) oli pakko todeta, että "voitte tietysti myös pyytää tuota asiakasta siirtämään kärryä ennen kuin ryntäätte hänen päälleen". ja sitten sainkin kuulla olevani huono asiakaspalvelija...

  VastaaPoista
 81. Voi olla, täällä tuntuu olevan muka niin perkeleen kiire koko ajan. :) Mutta mua kyrsiikin eniten juuri se, että jos itse on positiivisella ja ystävällisellä asenteella, ja muut kohtelee kuin paskaa. :D Se on ärsyttävää, ilkeää JA epäreilua.

  VastaaPoista
 82. Paha mieli, nimenomaan. :( Miksei voida vaan kaikki rakastaa ja kunnioittaa toisiamme!

  VastaaPoista
 83. Käytöstapojen mielestäni pitäisikin olla ihan ilmiselvyys arjessa. :) Ei nyt mikään supersnobbailu, mut silleen että kunnioittaa muita ihmisiä! Negatiivisuus lannistaa.

  VastaaPoista
 84. Mäkin yritän aina niiiin vääntää sen hymyn jopa niille mulkuille, oli se hymy sitten kuinka feikki tahansa mutta kuitenkin, mulla on kuitenkin käytöstavat. :)

  VastaaPoista
 85. Nimenomaan TÖRKEÄÄ. Heti kun lähtee täältä muualle niin jännästi ne käytöstavat paranee.

  VastaaPoista
 86. Viimeiselle lauseelle: nimenomaan. Itse kun olen ystävällinen muille, hymyilen väistäessäni ruuhkassa, sanon anteeksi sujahtaessani ihmisten läpi ja tervehdin asiakaspalvelijoita. Siksi mua harmittaakin niin paljon, että esimerkiksi tuolle viimeinen papalle joka HEITTI minut syrjään ja käski painua oikealle kaistalle, minä hymyilin ohittaessani enkä antanut minkäänlaisia negatiivisia viboja. Silti ei vastineena kohdella edes kuin ihmistä. :(

  VastaaPoista
 87. Vertasin siis ulkomaihin, eli ulkomaalaiset vrt. suomalaiset, en siis lähtenyt kumpiakaan erittelemään. Lisäksi nimenomaan kysyin että onko asia näin myös muualla Suomessa...

  VastaaPoista
 88. Mitä se tax-free myyjä teki?! :(

  VastaaPoista
 89. Ehh, niinhän sitä luulisi, mutta ei mulla mitään ongelmaa tönimisen jne. kanssa ole. :D Ihan luonnollistahan se on että kun pienessä paikassa on enemmän ihmisiä kuin sinne mahtuu niin jotakin tuupitaan, musta naurettavempia on melkein ne jotka vaatii oman tilansa. Mutta se minua haittaa, että jengi teke sen niin törkeästi, huutaa, murahtelee, tiuskii, katselee halveksivasti, jopa tarraavat kiinni. En Ruotsissa esimerkiksi ole koskaan kokenut sellaista oli ruuhka sitten millaista tahansa. Täällä se tuntuu olevan arkipäivää oli sitten kova ruuhka tai ei. :/

  VastaaPoista
 90. JEP! ÄLKÄÄ VISKOKO IHMISIÄ! :D

  VastaaPoista
 91. Hei toi on jännä kanta, en oo tullutkaan ajatelleeksi! :) On totta, että armasti talouden tilanne vaikuttaa myös ihmisiin henkilökohtaisesti! Joo totta tuokin, kuten tuolla ylempänä jollekin sanoinkin niin yritän itse välillä olla oikein extra-imelä-ystävällinen niille mulkvisteille, aattelen että niille tulisi jotenkin huono omatunto siitä vaikka todellisuudessa ne tuskin edes siunaa sille toista ajatusta. :D

  VastaaPoista
 92. Harvoin napaan näitä mainitsemiasi ihmisiä.

  VastaaPoista
 93. Minäkin olen ymmälläni, ja pettynyt. :(

  VastaaPoista
 94. Nyt tuli kyllä niin asiallinen teksti ettei mitään rajaa! Tätä aivan samaa ollaan tässä pohdittu tuttujen kanssa, että mikä helvetti näitä suomalaisia oikeen vaivaa!?! Olin kesällä kuukauden reissaamassa Euroopassa ja siinä kyllä huomasi hyvin eron esim. suomalaisen ja länsi-eurooppalaisen henkilön välillä. Suomessa ei puhettakaan, että joku kehuu kampaustasi tai tyyliäsi ihan vaan randomisti kadulla tai tulee juttelemaan ja heittämään ns. small talkia, ainakaan ilman jonku sortin taka-ajatuksia. Hymy ja ystävällisyys sekä toisista ihmisistä välittäminen tuntuvat olevan tässä maassa vieraita käsitteitä. Millon tää touhu on oikeesti menny tälläseks vai ollaanko me suomalaiset aina oltu näin itsekeskeisiä? Huolestuttavaa ja päivä päivältä vaan enemmän haluaa tästä maasta pois...

  VastaaPoista
 95. Mä oon saanut noita kehumisia välillä baarissa/bussissa mutta tosi harvoin, se on kyllä ihanaa. :)

  VastaaPoista
 96. mä oon kelannut aivan samaa. oon töissä tavaratalosupermarketin (whatever, iso kauppa mistä saa esim. kaikkea) kassalla ja vasta kun menin tonne töihin niin aloin oikeesti tajuamaan kui törkeitä ihmiset on. niin myyjät kuin asiakkaatkin, niin vanhat kuin nuoretkin. naama norsunvitulla, ei tervehditä, ei kiitetä eikä sanota mitään lähtiessä. kaikista pahimpia on aikuiset ihmiset, jotka tiuskii toisilleen ja myyjille ja huutavat ja kiroilevat päin naamaa, ihan tuiki tuntemattomille ja pienistä asioista. kerrankin huomasin yhden ukon kassista pilkottavan lonkerosiksarin enkä erottanut kaukaa että onko se marketlonkeroa vai alkon, ja erehdyin pyytää herraa näyttämään kassinsa sisällön..... voi sitä huudon ja kiroamisen määrää, ja asiakkaan vaimo vaan pakkas tyytyväisenä ostoksia, jonossa vuoroaan odottavatkaan asiakkaat eivät sano mitään vaan hiljaisesti hyväksyvät kaiken. kerran toinen pariskunta tuntui vetävän herneet nenään, kun itse olivat punninneet porkkanansa väärän tuotteen hinnalla ja mä kiltisti tarkistin niiden vaakanumeron ja punnitsin ne heidän puolestaan, eivät sanoneet enää yhtään mitään vaikka mahdollisimman ystävällisesti yritin heitä palvella :'( harmitti.  ja ei, en asu helsingis. että kyllä näin on muuallakin.

  VastaaPoista
 97. Hei! Luin koko jutun, mutta en jaksanut lukea satoja kommentteja. Itse kallistuisin siihen suuntaan, että asut ikävä kyllä väärässä kaupungissa =) Itselläni on kokemusta vain Kuopiosta ja Joensuusta, mutta kanssaihmiset näissä asutuskeskuksissa ovat aina olleet huomattavan lupsakkaa ja inhimillistä väkeä, kunhan on itse ollut oikealla asenteella liikkeellä.

  Jouluterveisin

  VastaaPoista
 98. Tää on niin totta! En ymmärrä kun tässä yhteiskunnassa (ainakin minua) on opetettu kohtelemaan vanhempia ihmisiä kunnioituksella. Muttakun ne vanhukset tekevät sen niin turkasen vaikeaksi! En ikinä unohda sitä kun kerran bussissa olin tulossa keskustasta kotiin espooseen pitkän päivän jälkeen joka kului kävellessä joten päätin nyt hetkeksi nostaa jalkani toiselle istuimelle. No eihän se jalka siinä kauaa pysynyt kun yksi nuorisovihaaja jonka mielestä Suomen nuoriso ei ole muutakuin roskaa päättää ottaa teräväpäisen sateenvarjonsa ja lyödä minua sillä jaloille. Noh kyllä siinä tuli jalat otettua tuolilta mutta ei sitä mitenkään voinut minulle ystävällisesti sanoa että voisitko ottaa jalkasi pois penkiltä? ... Noh asiasta ananakseen minua on myös mummot kaupassa arvostelleet miten pukeudun ja ovat käskeneet laittamaan vaatetta päälle. Olisi varmaan pitänyt huomauttaa muorin hampaissa olevasta huulipunasta ja alas lipsuneesta tukisukasta. Ainiin! Nykyään ei saa enää kokeilla sänkyjä ikeassa ettei ne vain menisi likaisiksi! Ja niin siiis NIIIN monta kertaa olen kuullut sporassa/bussissa/kahvilassa/kaupassa kun joku mummo tuhahtaa "hmmph voi näitä nyky ajan nuoria" . voi näitä nykyajan vanhuksia sanon minä!

  VastaaPoista
 99. Niin totta tämä teksti! Sitä tuntee toisinaan itsensä ihan superkohteliaaksi, kun käyttää julkisesti mm. sanaa "anteeksi", tervehtii ja kiittää kassaa, ei ryntää jonkun päälle jonossa jne. Ihan naurettavaa, koska nämäkin ovat täysin normaaleja asioita, jotka jokaisen tulisi hallita!

  VastaaPoista
 100. EItse olen kotoisin Kuopiosta ja asunut Helsingissä 15 vuotta, ja huomannut että Helsingissä voi vaikkapa ravintolan vessassa kehkeytyä keskustelu tuntemattoman kanssa aloituksella 'Hei, sinullapa on kauniit kengät' tms. Mutta Kuopiossa vain mulkoillaan ja tuijotetaan eikä varmasti puhuta tuntemattomille.
  Ei saa yleistää. Molemmista paikoista löytyy varmasti törkimyksiä/ystävällisiä, mutta... Kyllä kasvatuksella ja itseluottamuksella on paljon tekemistä ongelman kanssa. Kun ei kadehdi, eikä ajattele kanssaihmisiä potentiaalisina kilpailijoina vaan kivoina ja kiinnostavina tyyppeinä, on helppoa olla ystävällinen! Voi saisinpa omista vauvoistani kasvatettua ystävällisiä aikuisia, jotka kunnioittavat toisia ihmisiä!

  VastaaPoista
 101. Hassua että kukaan tän blogin kommaaja ei myönnä koskaan töykeilevänsä vaan kaikki vaan siunailee muitten käytöstä :D Jos kaikki olis noin ihania oikeesti, ni tätä kirjoitusta varmaan olisi kirjoitettu?

  VastaaPoista
 102. Mä olen myös niitä ihmisiä, et pyrin olemaan ihan jokaiselle mukava joten mua myös pöyristyttää miten jotkut ihmiset käyttäytyvät. Oon töissä kaupan kassalla ja musta on käsittämätöntä, että miten jotkut aikuiset eivät osaa tervehtiä tai kiittää, kun pieni lapsikin osaa sen tehdä !

  VastaaPoista
 103. Tästä on jo aikaa, mutta kun veljeni oli pieni 4 vuotias, eräs mummo sporassa hyökkäsi siihen meidän viereen (minä seisoin, veljeni istui) ja tökkäsi pikkuveljeni olkapäähän sanoen "tuon ikäiset seisoo, paikat on vanhuksille tarkoitettu!!!" ja lähestulkoon sysäsi pojan pois penkiltä. Minä olin joku 12 silloin, en uskaltanut sanoa mitään vaan nappasin hämillään olevan veljen viereeni seisomaan. Harmittaa vieläkin ja se varsinkin kun kukaan aikuinen ei sanonut siihen mitään :( Kyllä minusta pienellä lapsella on vähintään samanlainen oikeus istua kuin kuusikybäsellä.
  Ne on ne mädät omenat korin pohjalla... Kuten näistä kommenteistakin huomaa, moni haluaa iloista ilmapiiriä, mutta sitten jotkut (ja usein tietyt ikä/ja ihmisryhmät..) saastuttavat ilmaa :( Kaikilla on huonoja päiviä mutta inhottavaa jakaa sitä pahaa oloa toisiin.. Ja toi viimeinen EDIT juttu, siis TODELLA pöyristyttävää, mähän olisin varmaan jo laatimassa syytettä päällekarkauksesta. Voiko tollasta tapahtuakkaan!??!?!

  VastaaPoista
 104. Huh, tässä tulikin kaikki mitä itsekin oon viime kuukausina miettiny! On ruvennu vaa ärsyttään niin paljon kaikki negatiiviset, käytöstavattomat ja muuten vaan ilkeet ihmiset. Mullekin kävi toi "kaistajuttu". Ihan sama muute mut tää pappa ei käyny kii mut se varmaa johtu siitä että siinä oli kaide välissä.. :D Ja tän suomalaisten epäystävällisyyden huomaa hyvin just ku oon käyny Briteissä ja Saksassa, joissa ihmiset on ihanan ystävällisiä. Saksassa kun oltiin junassa ja en saanut mun painavaa matkalaukkua sinne hyllylle nii heti joku tuli nostaan sen, ihan ilman pyytämistä, ja kaikkea tällästä muutenki. Iski rajusti kyl todellisuus kun tuli takas Suomeen..

  VastaaPoista
 105. Asiakaspalvelija nyökytteli jatkuvasti tätä tekstiä lukiessaan. Kaupan kassalla saa välillä sellasta kohtelua, että huhhuijaa. Vapaa-ajalla ei enää jaksaisi samaa, oli huono käytöksen kohteena sitten itse tai joku muu.

  VastaaPoista
 106. Oon ite kirjottanu siitä että miten asiakaspalvelijoita kohdellaan koska ite oon myyjänä kans leipomossa jossa käy näitä hiukan varakkaampia. Ne on pahimpia! En halua yleistää mutta meillä on 7 myymälää joista jokaisessa olen huomannut sen asenteen tyylillä " mulla on niin paljon rahaa et voin tehä mitä huvittaa" ja se on niin VITUTTAVAA!

  Oon alkanu vaan joko olemaan yli ystävällinen takaisin tai olemaan ihan perus neutraali ilman että jaksan edes hymyillä. Suurinosa näistä huonistikäyttäytyvistä on 30 vuodesta yläspäin olevia.. ja yleensä perheen äitejä tai eläkeikäisiä. Ei tuu multa minkäänlaista kunnioistusta jos tullaan sanomaan esim että " Ensin tulee yläluokka sitten tulette te" EI EI EI siinä ropisee viimesetkin kunnioitukset! :) Anteeks Joanna avautuminen <3

  VastaaPoista
 107. Hhmm, tuskin koskee koko Suomea. Tällaisessa pikku kaupungissa on ainakin meno ihan hyvää. Ovia pidellään auki takana tuleville ja autot päästää suojatien yli, väistetään ja ollaan kohteliaita jne. Tosin täällä harvemmin on mitään ruuhkautumishetkiä, joten kenenkään ei tarvitse hermostua.

  Joten ei kannata yleistää menoa. Kannattaa kokeilla matkustaa Suomenkin sisällä. Ei kaikkialla ole samanlaista, sillä kullakin alueella on omat tapansa. Saatetaan jopa istua tuntemattomien viereen bussissa ja rupatella ;)

  Itsellä ei tule yhtäkään negatiivistä hetkeä nyt lähi menneestä mieleen.

  VastaaPoista
 108. Tää on niin totta! Etenkin vahnojen ihmisten suhteen.. Yksi mikä on etenkin jäänyt mieleen, on kun vanhempi pariskunta haukkui mut moneen kertaan kesätöissä ollessani. Yhtenä päivänä kun en jaksanut enää välittää, vanha mies alkoi huutaa mulle ja kävi todella agressiiviseksi. Oon varma että olisi käynyt käsiksi jos olisi yltänyt. Kun tilanne oli ohi, mua alkoi itkettää.
  Ymmärrän kyllä että vanhempia ihmisiä täytyy kunnioittaa, mutta ei se tarkoita sitä että heillä olis oikeus käyttäytyä paskamaisesti muita kohtaan?

  VastaaPoista
 109. pakko tulla yhden landepaukun huutelemaan, että tuollaisina olen pitänyt "teitä stadilaisia" koko pienen ikäni :) missään muualla maailmassa en oo koskaan törmännyt yhtä törkeisiin ihmisiin kuin helsingissä. kiinnostaisi itseänikin tietää että mistä ihmeestä se oikein johtuu, kyse kun ei nyt kuitenkaan mistään suuresta metropolista ole :D

  VastaaPoista
 110. Näin on! Yksi pahantuulinen ihminen voi pilata koko joukon fiiliksen niin töissä, mökillä, reissussa.. Miten se onkin niin tarttuvaa, tuo pahantuulisuus ylipäätänsä. Mä tunnun olevan myös jotenkin extraherkkä kaikille ulkopuolisille vaikutuksille. :/

  Mutta olihan minulla ihan posiitivistakin asiaa, niinkuin arvontaa kaikille kosmetiikan ystäville! :)
  http://keywordfashion.blogspot.fi/2013/01/jt-beauty-outletarvonta.html

  VastaaPoista
 111. Ihanaa, että joku aiheesta kirjoittaa.
  Olen miettinyt myös, miten ajattelemattomasti monet kokee tarpeelliseksi huomauttaa ystäville tai jopa tuntemattomille asioista vain sen perusteella, että hän on rehellinen. Voi olla rehellinen ja spontaani loukkaamatta toista ihmistä.

  Mikä tekee ihmisestä toiselle ilkeän?
  Kuka haluaa ystävän, joka on ilkeä itselle?
  Voi olla kiltti ja kuitenkin oppia pitämään puolensa niin, ettei toiset aja kärryillä päältä.
  Kuten kommenteista luin, ystävää voi myös kehua tai kerhoa omat mielipiteet somasti.

  Onneksi monella on kuitenkin käytöstavat hallussa.
  Monet meistä saattaa kohdata tietämättämme toisemme arjessa. Asiakkaana ja asiakasneuvojana, muistetaan se ;) Mikään ei ole niin hieno tunne ja fiilis asiakasneuvojana, että edellinen asiakas oli reipas ja hyvä tuulinen. Se kannustaa koko päivän.
  Samalla tavalla lähikaupassa toivotettiin kerran heipat, heti pk-seudulta pois muutettuani, hämmennyin!
  Kyllä teitä reippaita ihmisiä löytyy ;)
  Toivottavasti olen myös itse.

  VastaaPoista
 112. Ainii, Joanna.

  Heitit ilmoille ajatukset, että asutko väärässä kaupungissa?
  Muutettuani keskisuureen kaupunkiin huomasin, että pk-seudun tohina ja nyt-heti -asennetta ei täällä ole.
  Tosin ne ihmiset jotka ovat koko ikänsä asuneet täällä ovat myös minä -käsityksessään itsekkäämpiä ja kaikkea ulkopuolista pelätään, mikä näkyy kärkkäinä mielipiteitä ottamatta selvää asioista.
  ..josta pääsemme taas alkuperäiseen aiheeseen, dissata asioista facebookissa tai lehtien yleisillä palstoilla.

  VastaaPoista
 113. Joo, pari kerta on käynyt itselläkin kassalla samalla tavalla ja harkinnassa on ollut lähteä pois.
  Ei mitään elettäkään minulle päin, juttelee vaan edellisen tai seuraavan asiakkaan kanssa. Ekassa tapauksessa ainoa, mitä sanoi oli "kuus, kolkyt", toisella kerralla otti vaan kortin kädestä ja laittoi kortti päätteeseen. Molemmilla kerroilla katsoin kassalla olevaa henkilöä silmiin ja sanoin yli eleisesti "Kiiiiitooos!". Toivottavasti jäivät miettimään, että miksi edes niin tein..
  Seuraavan kerran on pakko tehdä samalla tavalla, jos toistuu samassa kaupassa, samalla henkilöllä. Hyvä vinkki!

  VastaaPoista
 114. Oon ite samaa mieltä. Harvoin oon saanu huonoa asiakaspalvelua täällä Helsingissä. Ja bussikuskitkin moikkaa lähes aina takasi :)

  VastaaPoista
 115. Olen ihan samaa mieltä, mihin ihmisten kunnioitus on kadonnut täällä Suomessa nykyään täällä käyttäydyutään niin kummalisesti ja todella ilkeästi muita ihmisiä kohtaan. Hyvä blogi teksti! :)<3

  VastaaPoista
 116. Antaa niiden muiden olla ihan niin nyrpeitä ja negatiivisia kuin haluavat. Itse ei tarvitse lähteä siihen mukaan ja laittaa sitä paskaa kiertämään. Niille jotka ei osaa käyttäytyä voi yrittää vaan nauraa ja antaa niiden olla omassa arvossaan, ei niiden takia tarvitse menettää omaa hyvää mieltään ja käytöstapojaan. Tylyjä ja töykeitä ihmisiä kun löytyy kaikkialta maailmasta, eikä sitä tosiasiaa pääse pakoon. Mun mielestä se on asennoitumisesta kiinni.

  VastaaPoista
 117. En voi kun ihmetellä, että miksi nämä mulkkuihmiset asuvat "suurkaupungissa" jos siellä on ahdasta ja liikaa ihmisiä, ja kaikki on siellä huonosti?  Suurta ketutusta aiheuttaa juuri tuo keski-ikäisten (tai muidenkin) naisten päivittely ulkonäöstä, "huonosta käytöksestä" tai muusta mitä niiden mielestä on/tekee väärin (viitaten johonkin aiempaan kommenttiin). Olin kerran kaupassa ostamassa energiajuomaa (pysyäkseni hereillä yövuorossa .......), kun takana oleva nainen alkoi kovaan ääneen toitottamaan miehelleen että "nuo nuoret juo nykyään ihan liikaa energiajuomia, epäterveellistä!!!!" Mitä helvettiä mun ostokset sille kuuluu?  Ja kerran _taluttaessani_ polkupyörää kadulla (silloinhan olen jalankulkija, haloo)läheisen rakennuksen talonmies tahallaan lakaisi (=heitti sillä harjalla) lunta ja pikkukiviä päälleni ja mutisi: "Siinä se menee, yhteiskunnan ylpeys," ja tuhahti perään. Kyseisellä talkkarilla on kuulemma asennevamma muitakin pyöräilijöitä kohtaan ja joskus tahallaan pyöräilijän nähdessään rupeaa juuri sitä osaa tiestä/jalkakäytävästä/whatever kolaamaan, josta pyöräilijä on kohta menossa. Tämä siis Mikkelissä. Pitää olla hullu, että rupeaa klo 7:45 pyöräilemään autoliikenteen seassa, joten en näe mitään vikaa siinä, että välillä käväisee jalkakäytävän puolella, varsinkaan kun ei häiritse muiden olemista. Paitsi tietenkin sen mulperotalkkarin.  Anteeks tällänen avautuminen vähän jälkijunassa, mutta oli pakko ilmaista turhautumiseni. Mikseivät ihmiset salli pieniä erehtymisiä? Tai kommunikoi edes muutamalla sanalla? "Anteeksi, pääsisinkö tästä?" Vaikeaa. Ihan kun muiden pitäis lukea ajatuksia, etteivät vaan ole edessä tai tyhmiä. Voi luoja.

  VastaaPoista
 118. Omakohtaisia kokemuksia löytyy täältäkin!

  Oon koko ikäni asunut Helsingissä, kunnes vuosi sitten muutin Ylöjärvelle joten tossa rajanaapurissa Tampereellakin tulee usein käytyä.

  Ihan että olisin astunut toiseenmaailmaan, koska ensimmäisellä kauppakäynnillä täällä, jonossa takana oleva nainen alkoi minulle rupattelemaan, kuin olisi tuntenu mut ennestään, kassa tädin silmät hehkuivat iloa ja hän puhua pölpötti päivästään asiakkaille.

  Yllätyin, koska Helsingissä oon tottunut siihen että jokaisella on se pieni kupla ympärillään, ja auta armias jos sen kuplan sisään astuu niin saat niin murhaavan katseen osakses.  Helsingistä kuitenkin muistan ''natsimummot''. Tästä pari esimerkkiä;

  Olin noin 8luokalla, värjännyt hiukset punaiseksi ja huulea somisti kaksi lävistystä. Istuskelin junassa matkalla keskustaan ja eteeni tuli istumaan kaksi mummoa. Hymyilin heille jonka jälkeen sain kuulla olevani ''saatanan palvoja, törkeä teini''. Hymyn tilalle tuli järkytys.  Toisella kerralla olin mennossa bussilla kotiin, heiluttelin bussin pysähtymään, ja bussin etuovet sattuivat juuri pysähtymään mun kohalleni, jonka jälkeen natsimummo juoksee kauheeta vauhtia 5metrin päästä etuovista, lyö mua kävelykepillänsä polvitaipeisiin, jonka seurauksena lennän turvalleni bussin etuosaan. Mummo kävelee sitten mun yli, näyttää lippunsa, ja alkaa linkuttaa istumapaikalle. Bussikuski katto hetken sitä mummoa silmät pyöreenä, ja totes ''mummot kun puhuu kuinka kamalia nykynuoret on, niin ne ei ole mitään verrattuna näihin törkeisiin nykymummoihin'' jonka jälkeen kyseli oonko mä kunnossa.  Viimeisin oli kun olin tulossa Tampereelta junalla Helsinkiin, kauheiden kantamuksien kera, isoimmat laukut sain juuri ja juuri laitettua hattuhyllylle, mutta käsilaukku ja tietokonelaukku olivat viereisellä penkillä, kun juna oli melko tyhjä. Riihimäen kohdalla junaan hyppäsi kolme natsimummoa, ja nostin laukkuni syliin ihan kohteliaisuus syistä eikä heidän tarvinnu edes minulle mitään sanoa. Hymyilin heille ja he istuivat mun viereen, jonka jälkeen yksi niistä mummoista laitto minimaalisen kirjekuori laukkunsa penkille, josta olin tavarani juuri nostanut. Jonka jälkeen mummot tuijottelivat mua ja alkoi hyvin kovaan ääneen puhumaan ''Kuinka nykynuorilla on liikaa tilaa ja vapautta, kun niin leveästi istuvat''

  Tässä vaiheessa meinasin sanoa että ''Nyt *&/¤&%(#&"!!! Omaa kiltteyttäni mä nää laukut syliini nostin että sä saat sun pikkuriikkisen kirjekuorilaukkus penkille jota olis varmaan huomattavasti helpompi pitää sylissä kun näitä kahta valtavaa laukkua'', hillitsin kuitenkin kieleni ja tuijottelin niitä äimistyny ilme naamalla.  Joka paikastahan, ympäri Suomea näitä tapauksia löytyy, mutta itse oon huonoimman kohtelun saanut juuri vanhemmalta sukupolvelta. Yritän aina kohdella kaikkia hyvin ja saada niiden päivän paremmaks, joten kadulla kävellessä saatan hymyillä tuikituntemattomille ihmisille, moikkaan aina asiakaspalvelijoita, availen ovia, koska mä pidän pienistä kohteliaisuuksista. On kivaa olla kiltti. Kyllä aina tulee hyvä mieli jos joku avaa oven, tai tuntematon ihminen hymyilee sulle kadulla.  Enkä siis tosiaan tarkota että kaikki mummot olis ''natsimummoja'', eikä kukaan mummo saa multa natsimummo leimaa, jos se ei kolkkaa mua bussinlattialle, tai kun oon koittanut olla kohtelias niin huutele typeryyksiä. On niitä ihania ja herttasia ja kohteliaitakin mummoja, jotka saa hymyn naamalle pelkällä niiden olemuksella!  Johan tuli romaania kerrakseen, mutta oli pakko avata muillekkin suutansa. :)

  VastaaPoista
 119. toi on täysin totta! oot saanu miljoonat mut ajatukset lauseiksi. aivan käsittämätöntä.. http://effectiveb.blogspot.fi/2013/01/dude-thats-kind-of-rude.html tuolla on keskusteltu lisää siitä!

  VastaaPoista
 120. No eihän se M ole, itse oon ystävällinen ja asiallinen ensisijaisesti. Jos joku aloittaa kanssakäymisen olemalla tökerö, mä en ala mielistelemään vaan olen sitten myös tökerö takaisin. Jos joku kivahtelee, tönii tai jupisee, ei sitä ikä oikeuta.

  VastaaPoista
 121. Joo asiakaspalvelu kyllä kasvattaa ja opettaa :D Huh!

  VastaaPoista
 122. Helsinki on kyllä ehdottomasti pahin :D

  VastaaPoista
 123. NIINPÄ!!! Toi on kyllä turhauttavaa, että vanhemmat ihmiset usein kokevat, että heitä pitää kohdella kunnioituksella vain koska se on joku "juttu", mutta kyse on oikeasti vain yleisistä käytöstavoista jotka pätevät ihan KAIKKIIN ihmisiin, myös meihin nuoriin!

  VastaaPoista
 124. Etenkin nyt kun oon ollut asiakaspalvelutyössä, niin oon huomannut tulleeni vieläkin kohteliaammaksi julkisilla paikoilla. :D Ehdottomasti pitäisi silti kuurua ihan _perus_käytöstavat_ jokaisen ihmisen repertuaariin!

  VastaaPoista
 125. Hahahahah hyvä pointti! :D Varmasti liian moni töykeä tilanne syntyy myös pelkästä ajattelemattomuudesta :/

  VastaaPoista
 126. Helsingissä on kyllä tuo plussaa mutta riippuu kyllä paljon myös ihmisistä :D Joo jos on vaikkapa omanhenkisessä baarissa niin on helppo kehitellä keskustelua samantyyppisten ihmisten kanssa mutta esim. kaupungilla jos joku muuten vaan tulee juttelemaan niin helsinkiläisten yleisasenne = "mitä toi haluaa musta???!?!"......

  VastaaPoista
 127. HUOH! En tajuu ylipäätään noita joiden ENSIMMÄINEN reaktio on huuto/tiuskiminen/tuhahtelu yms. Eikö ENSIN voisi pyytää nätisti, että olisiko asia X mahdollista ja jos ei ole niin voi ihan oman halunsa mukaan turvautua esimerkiksi tuohon raivoamiseen ja ihmisten siirtelyyn...  Joo tuo edit jätti minuun kyllä ikuiset traumat... :D

  VastaaPoista
 128. Onnekas kaiteellinen :'(  Hahaha joo iskee kyllä aika vahvasti Suomeen palatessa se miten nyrpeetä porukkaa täällä on. Oikeesti NYRPEETÄ! Mikään sana ei varmaan kuvasta pareemmin suomalaisia. :D Vai keksiikö kukaan? Anyone?

  VastaaPoista
 129. Joo kyllä itsekin asiakaspalvelijana kassalla harvinaisen usein saa pidätellä itseään ettei suu loksahda auki tai sano takaisin pahasti... :D

  VastaaPoista
 130. Sen kyllä huomaa miten kireys katoaa heti kun lähtee pois Helsingistä VARSINKIN mainitsemillesi pikkupaikkakunnille...

  VastaaPoista
 131. Rikkaat mummot ja papat = ♥  Eniten itseänikin huolestuttaa juuri tuossa, että useimmat noista TÖRKEISTÄ ihmisistä ovat juurikin niitä vajaa 30-vuotiaista ylöspäin ikäisiä aikuisia, vanhempia ja isovanhempia, joilla on lapset mukanaan. Minkälaisen kuvan ja esimerkin käytöstavoista he antavat näille lapsille?

  VastaaPoista
 132. Ei todellakaan!! Meillä käy myös töissä eräs vanhempi suomenruotsalainen mies, joka on saanut sekä minut, että yhden toisen henkisesti hieman vahvemman (lue: ei nössön niinkuin minä krhm) työkaverini itkemään huutaessaan meille sen vuoksi ettemme puhu ruotsia. Ikään kuin olisimme sen vuoksi menettäneet täysin ihmisarvomme, sain itse kuulla kuinka huono ihminen olen, kuinka olen huonompi kuin myymäni leipä ja kuinka olen todella huono asia bisnekselle. Hän kävi muutamaan otteeseen vain huutamassa minulle kunnes nyt ei enää astu liikkeeseemme ollenkaan jos minä olen tiskin takana. "Harmi"... :)

  VastaaPoista
 133. No niinpä! Helsinkiläiset on perseestä :D

  VastaaPoista
 134. Niinpä, lopulta kenenkään muun käytöstä ei voi lopullisesti muuttaa kuin omaansa :) !

  VastaaPoista
 135. Hahaa :D Olen myös ymmärtänyt, että meininki on tosi kärjistettyä täällä Helsingissä.

  VastaaPoista
 136. Kiitos, vaikka asia onkin harmillinen :/ ♥

  VastaaPoista
 137. Ehm, en usko että kukaan valitsee sitä, että antaako muiden ihmisten negatiivisuuden vaikuttaa itseensä. Jos hyvä mieli olisi valinta, kyllähän me kaikki valitsisimme sen! Kyllä itseäni ainakin raastaa toisten jatkuva pahantuulisuus yms. sillä olen herkempi kuin jotkut toiset. Valitettavasti kenenkään muun käytökseen ei voi vaikuttaa kuin omaansa, keskitytään siis siihen! :)

  VastaaPoista
 138. En tiedä, hyvä kysymys. :D Mutta niillä on varmaan joka paikassa kaikki huonosti kuitenkin.  WTF IHMISET???!

  VastaaPoista
 139. HUHHUH!!!!! Huh mitä tapauksia!! Valitettavasti pakko itsekin yhtyä tuohon, että vanhimmalta sukupolvelta saa kyllä ehdottomasti nyrpeintä kohtelua, etenkin jos on himpunkaan verran "erilainen" sillä konservatiiviset järkyttyvät jo pelkästä olemassaolosta.  On totta, että on kivaa olla kiltti! Itsellänikin (ja varmasti kaikilla) olisi edelleen petrattavaa sillä huonona päivänä saatan olla hyvinkin nihkeä, on mielestäni tärkeää ettei omaa ärsytystä purkaisi muihin. Tahtoisin olla aina himpun verran kiltimpi kuin tarvitsisi olla!

  VastaaPoista
 140. Käytöstavat tuntuu puuttuvan harmittavan suurelta osaa väestöä. Vuosia asiakaspalvelutyössä olleena on tullut kohdattua _todella_ kaikenlaista porukkaa. On tultu hakkaamaan nyrkkiä kassapöytään tuotevirheen takia, uhattu olla koskaan tulematta takaisin kun en eläinkaupassa työskennellessäni suostunut myymään laumaeläintä yksineläjäksi, kaikkea mahdollista. Kuitenkin pahimpia mun mielestä on ne ihmiset, ketkä osoittaa käytöksellään, että mulla ei ole minkäänlaista arvoa heidän silmissä, en ole edes tervehtimisen, tai kiitoksen arvoinen.

  Pakko näiden kaikkien kommenttien jälkeen kuitenkin todeta, että silti, palvelemistani ihmisistä suurin osa on jättänyt hyvän mielen, ja suhteellisen harvassa ovat ne tapaukset, jolloin joutuu mielensä pahoittamaan. Mä myös uskon, että omalla asenteella on tässä suurensuuri merkitys.  Oon ruvennut hymyilemään ihmisille, bussissa, kaupassa, missä vaan ja yllättäen - kyllä ne hymyilee takaisin. Mäkin oon lävistetty, tatuoitu nainen, joka vois näyttää vähän pelottavalta varsinkin jonkun vanhan mummun silmään. Kuitenkin jokainen mummo, jonka oon esim. talvella auttanu liukkaat rappuset ylös, tai avannut oven heidän puolesta, väistänyt bussissa tai antanut tilaa, on kiittänyt kauniisti ja sydämellisesti, katsomatta mun ulkonäköön.  Jo sillä pelkällä aidolla hymyllä voi olla niin suuri merkitys ja mä oon huomannut, että ne kaikista pienimmät huomionosoitukset lähimmäistä kohtaan, antaa eniten. Sekä mulle, että sille toiselle. Ja huomaamattaan, alkaakin kiinnittää huomiota enemmän niihin positiivisiin asioihin, ja unohtaa negatiiviset kohtaamiset. Meitä on moneen junaan mutta onneks suurimmassa osassa niitä hymyillään! :)

  VastaaPoista
 141. Mitä pidempään oon asiakaspalvelutyössä sitä enemmän oon alkanut vihaamaan ihmisiä ja se on ihan kamalaa. :D Ärsyynnyn joskus asiakkaista kaupoissa joissa en oo edes ite töissä, kerran meinas lähteä järki kun kuuntelin jonkun mamman vaativan jotain kukkapuskaa ilmaiseksi/alennusta koska sitä ei ollut hänen haluamassaan värissä.  Toi mua raivostuttaa ehkä eniten jos mitenkään osoittaa ettei oo mitään kunnioitusta asiakaspavelijaa kohtaan. Vaikka se ele jolla sen osoittaa olis kuinka pieni! Mä en esim. voi sietää töissä sellaisia asiakkaita, jotka heittää kolikot tiskille silleen, että ne lentää joka paikkaan ja sit ne kattoo nenänvarttaan pitkin kun noukin niitä. Tai sit ne pinoaa ne kassakoneen taakse niin, että saan melkeen kiivetä tiskille, että saan ne sieltä, koska ne ei vaivaudu ojentamaan niitä mulle ojossa olevaan käteen. :D  Oon onneks aika hyvä töissä (omasta mielestäni?!? :D) peittämään sen turhautumisen, mut kyllä usein vituttaa. Toisaalta mitä enemmän turhaudun asiakaspalvelijana niin sitä iloisempi ja ystävällisempi (ja hymyileväisempi!) oon asiakkaana muille asiakaspalvelijoille. Koska tiiän sen miten kamalalta tuntuu ilkeät ja tympeät asiakkaat, joten koitan olla ihan yliystävällinen. :) Toisaalta sillon ärsyttää taas asiakaspalvelijat, jotka on tympeitä jos ite on tosi ystävällinen. Äh.  Ollaan vaan kaikki ystävällisiä toisillemme ja hymyillään <3

  VastaaPoista

© Joanna Hearts • Theme by Maira G.