SLIDER

JOANNA HEARTS


Helsinkiläinen musiikkibloggaaja ja internetin supersankari, jonka voi löytää valokuvaamasta festarilavojen kupeesta, fiilistelemästä keikkoja pikkuklubien takanurkasta, tai selailemasta Spotifyn uutuuksia yön pikkutunneilla.

UUTISKIRJE

 

Kun epäonnistumisen pelko lamaannuttaaYhteiskunnan asettaessa niin julmetun paljon arvoa täydellisyydelle, on luonnollista, etteivät epäonnistumista tippaakaan pelkäävät uskalla edes riskeerata mitään ennen kuin on varma, että voi saavuttaa täydellisyyden. Olen itse aikuisiällä ymmärtänyt pelkääväni suunnattomasti negatiivista kritiikkiä ja torjuntaa.

En koskaan tiennyt, että pelolle on nimikin. Menestyvät ihmiset osaavat usein kääntää epäonnistumiset positiivisiksi muutoksiksi siinä missä minun kaltaiseni ihmiset tekevät niistä usein pysyviä ja henkilökohtaisia.

Kun katson nyt taaksepäin, osaan jo tunnistaa monet jo elämäni varhaisvaiheessa tapahtuneet käyttäytymismallit epäonnistumisen peloksi. Ala-asteella luokan eteen liitutaululle ilmestyi nimilista, jonka luo piti kävellä koko luokan eteen pistämään ruksi oman nimen perään jos oli jättänyt läksyt tekemättä tai tehnyt ne huonosti. 

Epäonnistumisen taulu, pelottava. Todellinen alakouluikäisen walk of shame. Jo joskus silloin aloin kadota luokasta "vessaan" aina läksyjen tarkastamisen ajaksi. Kyse ei ollut siitä, ettenkö olisi tehnyt läksyjäni vaan siitä, että pelkäsin tehneeni ne väärin tai liian huonosti, ja joutuvani koko luokan eteen näyttämään epäonnistumiseni.

Joskus yläasteella aloitin uuden harrastuksen; improvisaatioteatterin. Se sai minut hetkeksi ulos kuorestani ja minusta tuli lähes tavallinen, sosiaalinen ihminen. Siellä meille toitotettiin kuinka epäonnistuminen on hyvä, sitä ei pidä pelätä ja se vain kehittää! Hurraa epäonnistumiselle! Hurraa sille, kuinka paljon se meitä kasvattaakaan! Hurraa elämänkoulu! Hurraa! Hurraa! Hurraa! 

Muutaman vuoden kuluttua aloin kuitenkin sulkeutua takaisin kuoreeni jälleen. Suurin syy oli varmasti koulukiusaaminen, joka samoihin aikoihin jätti minuun haavoja, jotka tuntuvat tänäkin päivänä elämässäni arpia. Silloin lakkasin edes improvisaatiotunnilla olemasta avoin vaan sulkeuduin itseeni, pelkäsin olevani huonompi kuin muut, epäonnistuvani, tekeväni jotakin naurettavaa, olevani epäonnistuja. Siispä kävelin pois ja lopetin, en tahtonut epäonnistua.

Pohdin nykyään usein milloin meistä katoaa se lapsen rohkeus ja mihin se menee? Missä vaiheessa ei olekaan enää okei höpötellä tuntemattomalle, tehdä typeriä juttuja ja hassutella? 

Toisaalta hyvin pientä lasta saattaa ujostuttaa kovastikin, miksi siis taannumme aikuisella iällä pienen lapsen tasolle ja esimerkiksi piiloudumme tutun ja turvallisen ystävän taakse uudessa seurassa kun olemme jo päässeet ujoudestamme kerran irti? Tai siis, miksi ainakin minä olen taantunut?

Aikuisemmalla iällä tällaiset samankaltaiset tuntemukset ovat vallanneet jo monet elämäni osa-alueet. Kun joku menee liian hyvin, olen niin kauhuissani sen asian mokaamisesta, että joko pakenen tilannetta tai epäonnistun mielummin tarkoituksella kuin jään odottamaan oikeaa epäonnistumista ja kuulemaan kuinka joku voisi sanoa epäonnistujaksi – vieläpä siten, että se oikeasti pitäisi paikkansa. Toisaalta – onko mitään kamalampaa kuin tietää itse, että olisi kyllä pystynyt parempaan?

Epäonnistumisen pelossa itse epäonnistumista kamalempaa on mielestäni itse pelko, sillä se on se, joka lamauttaa ja kummittelee mielessä jatkuvasti. Epäonnistumisen hetkellä asia saattaa vaivata hetken, mutta myöhemmin sitä ei edes muistakaan kun taas epäonnistumisen pelko vaikuttaa aivan kaikkeen jatkuvasti ja saattaa estää jopa tekemästä asioita joita haluaisi tehdä vain koska mokaamisen pelko on niin suuri. Se on pelossa kaikkein vahingollisinta – se rajoittaa. Jos osaisi olla rohkea, voisi vain kävellä tulta päin ja tulla ulos joko iloisena onnistujana tai entisempää vahvempana ja fiksumpana epäonnistujana.

Uskon, että myös kiusaantuneisuuteni sosiaalisissa tilanteissa heijastuu tähän ongelmaan. Sitä pelkää jatkuvasti tekevänsä jotakin väärin ja joutuvansa naurunalaiseksi, epäonnistuvansa porukan hauskuuttajana, äitihahmona tai neuvonantajana, tai asettavansa jonkun toisen – tai pahimmassa tapauksessa itsensä – jotenkin muuten vain erityisen kiusalliseen tilanteeseen. 

Rohkeita ovat ne, jotka uskaltavat olla estottomia omia itsejänsä pelkäämättä epäonnistumista. Unelmoin sellaiseksi ihmiseksi tulemisesta joskus itsekin.

Loppupeleissä kaikkein kamalinta on pistää vaakakuppiin nämä asiat; ensimmäiseen epäonnistumisen ja toiseen kaikki ne asiat, jotka itse jättää kokematta pelon vuoksi. 

Lopulta; mitähän me oltaisiin jos ei erehtyväisiä ihmisiä? Kannattaako todella jättää kokematta jotakin huikeaa vain sen vuoksi, että sen saattaisikin tehdä jotenkin väärin, hassusti, nolosti tai toisin kuin muut?

Society puts a ridicilously high value on perfection. Therefore it's only natural that anyone afraid of failure and rejection would be afraid of anything if not absolutely 100% sure that perfection is doable. Successful people often know how to turn failures into victories. I am not one of those people. People like me make failures permanent and personal.

As an adult I have understood that I suffer from a crippling fear of failure. I never knew it even has a name. Atychiphobia. As today is the international day of celebrating failure, I thought we could discuss it a little.

When I look back on my life I can track the first feelings of fear all the way back to my childhood. On third grade the teacher put a list of names on the blackboard and it you hadn't done your homework or you had done them poorly you would have to walk to the front and put and X after your name.

An actual board of failure. A true walk of shame for a 9 year old.

I remember back then I already started disappearing into the toilet whenever it was time to check homework. It wasn't so much about me not doing my homework, but more about me being afraid I didn't do them well enough and had to walk on front of the class and declare my horrible failure. As a teenager I started a new hobby; improvisation theatre. For a while it got me out of my shell and I almost turned into a completely average teenager with some social skills. In theatre they insisted that failure is awesome! It should not be something to be scared of! You can learn for it! Yey for failure! Yey for growth! Hooray hooray hooray!

It worked for a few years until I started to shut down again. I started to skip classes and feel uncomfortable in my skin again. A lot of it had to do with bullying that at the time were making wounds so deep they have only recently started to turn into scars. I lost the ability to be open an vulnerable on theatre because I was so completely afraid of being worse than other people, of failing in front of everybody, doing something ridicilous or just beinga failure in any way. I couldn't do it anymore, so I didn't. I walked away from somethingI loved for the first time. I often wonder when do we lose the courage of a child and where does it go? At what point does it stop being acceptable to talk to strangers and do silly things?

On the other hand, a young child can be very shy. So why do we as adults sometimes become a child again and hide behind a familiar friend when meeting new people and feeling shy. Why do we regress?

As an adult all of these feelings have taken over most parts of my life. If something is working out a little too smoothly I get so terrified of messing it up I either run from it or fail deliberately rather than wait and see if I actually fail in it if I truly give it ago. It would be the absolute worst to have someone call you failure and actually be one after giving your all.

On the other hand is it really more horrifying then knowing you could have done better?

What's more heartbreaking then fear in the fear of failure in my opinion is the actual fear. It cripples you and haunts you in everything you do. When you actually fail, it bothers you at the moment but you get over it. The fear is present in every step of your life and stops you from doing the things you'd love to do.

That is the most haunting and harmful thing in fear - it limitates you. If you only knew how to be brave you could just walk through the flames and come out as a stronger person or a smarter failure.

For me personally I beleive my awkwardness in social situations reflects on this issue strongly. I constantly think about messing something up, saying the wrong thing or being humiliated in front of everyone. I admire the people who have the courage to laugh loud and be themselves without any fear of failure. I aspire to be that person.

In the end, the worst thing is to put these two things on the scale: first, the failure. Second, all of the things you are missing out on because of it. In the end, what are we if not fallible human beings.

22 kommenttia

 1. Tunnen ja ajattelen ihan samoin ku sinä. En oo koskaan samaistunu mihinkään tekstiin näin paljon. Olin pienempänä niin rohkea ja uskalsin puhua tuntemattomille. Nykyään pelkään uusia tilanteita ja uusille ihmisille puhumista tosi paljon.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus ja aihe, nostit esille monia kysymyksiä mitä on itsekin usein pohtinut.  Luen itseni oikeastaan juuri siihen ryhmään jotka eivät pelkää epäonnistumista, mutta olen monesti todennut että rohkeutta ja uskallusta ottaa riskejä ja pudota tarvisi enemmän. Enough with second guessing, tiekkö? Menis vaan.  Mulla on lähipiirissä perfektionisti luonne jolle kaiken pitää olla viimeisteltyä, on tavoiteltava täydellisyyttä. Sitten on ihan loppu kun kaikki energia menee sellasen tavoitteluun mitä ei vaan voi tavoittaa. Tästä aiheesta kirjoittaa erittäin valaisevasti esimerkiksi yksi suosikkikirjoittajiani blogosfäärissä eli Sara K. postauksessa Elämä ei ole täydellistä (http://www.lily.fi/blogit/sara-k/elama-ei-ole-taydellista).  Epäonnistumiseen liittyen olen joskus koonnutkin koneelle muistiin suosikki quotejani, tässä pari;  “The greatest mistake you can make in life is to be continually fearing you will make one.” ~Elbert Hubbard

  “What would you do if you knew you could not fail?” ~Robert H. Schuller

  “I failed my way to success.” ~Thomas Edison

  (Lisää: http://learnstreaming.com/50-quotes-about-failure/)  Luulen, että kun sitä epäonnistumista tarkastelee vaan hieman toisenlaisesta kulmasta, näkee epäonnistumisen kaverina, ei se enää vaikuta sellaiselta möröltä kuin aiemmin. Ahaa, epäonnistuin, nyt tiedän enemmän. Sehän on kuin pieni osavoitto matkan varrella? :) Sun tapauksessa kannattaa koittaa korjata pikkuhiljaa pois sitä ennakkopelkoa epäonnistumisesta, koska sitä pelkää ihan turhaan! Elämähän kuitenkin riippuu siitä miten sitä tarkastelee. Vapaudu, mene, tee. Katso sitten miten käy. Valitse sitten miten siihen suhtaudut.  Varsinkin tekstin lopetus oli ihana lukea, vastasit aika lailla itse kysymyksiisi ja päätös uskaltaa epäonnistua on jo itsessään rohkeaa ja viisasta :-) kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!

  VastaaPoista
 3. Ihan kun oisit mun suullani puhunut! kuulostaa niin tutulta :)

  VastaaPoista
 4. Mulla on samanlaisia kokemuksia kuin sulla ja se estää tällä hetkellä mua pääsemästä elämässä eteenpäin. Mutta toivon että uskallan ja pystyn murtamaan esteet :)

  VastaaPoista
 5. Voi ei, tunnistan itseni tuosta täysin! Se on kyllä kamala tunne, kun todella haluaisi uskaltaa tehdä jotakin pelkojensa vastaista, mutta ei vain kerta kaikkiaan pysty, vaikka siitä seuraa vielä huonompi mieli.  Viime päivinä minulle on kuitenkin tullut olo, että kyllä minä selviän ja pystyn mihin vain, se ongelma on ainoastaan omassa suhtautumisessani. Tänään syvennyin hetkeksi lueskelemaan elämänviisauksia, ja varsinkin nämä sanat tuntuivat vahvistavilta:  "Useimmat elämän varjoista aiheutuvat siitä, että seisomme itse auringon edessä."  "Parempi epäonnistua jonkin tekemisessä, kuin onnistua siinä, ettei tee mitään."  "On virhe ajatella, että on jo myöhäistä muuttaa vanhoja huonoksi osoittautuneita tapoja ja tottumuksia. Jos napsautat huoneeseen valon päälle, ei ole väliä sillä, kuinka kauan huoneessa on ollut pimeää. Valo valaisee joka tapauksessa."  Tsemppiä sinullekin suojamuuriesi ylittämiseen! :)

  VastaaPoista
 6. Minulla on kanssa epäonnistumisen pelko. En osaa enää puhua ihmisten kanssa mitään luontevasti. On niin ahdistavaa, kun koulussa on usein ryhmätöitä enkä pysty sanomaan mitään. Pienenä olin kyllä sosiaalinen ja suosittu, mutta luulen että yläasteella kiusaamisen takia minusta tuli vähitellen tällainen. Vaikka tosin minua ei varsinaisesti kiusattu, vaan sai jatkuvasti pelätä kiusatuksi tulemista. Nyt lukiossa minulla ei ole lähes yhtään kavereita, vain kaksi, mutta heillä on ihan erilaiset lukujärjestykset. Koska en osaa enää tutustua ihmisiin olen koko ajan yksin. Olen osallistunut kaikenlaisiin projekteihin ja minulla on paljon harrastuksia, mutta silti tunnen olevani niin epäonnistunut kaikessa.

  VastaaPoista
 7. Tänään just aattelin vähän samantapaista pyöräillessäni kotiin. Nykyään tuntuu jatkuvasti olevan sellainen tunne, että ei ole tarpeeksi hyvä. Käyn esimerkiksi lukiota tällä hetkellä ja stressailen kaikkien aineiden suhteen. Paine tuntuu välillä aivan liian suurelta, mutta olen kyllä oppinut sanomaan, kun tuntuu, ettei olisi tarpeeksi hyvä, ja eihän sitä tietenkään joka asiassa voikaan olla. Kyseessäni on vielä erityisesti musiikkiin painottunut lukio, joilloin kaikki opiskelijat ovat lahjakkaita ja motivoituneita. Monesti myös tämän asian suhteen tulee ahdistus, että kaikki muut olisivat automaattisesti parempia.  Esimerkkinä viimeisimmän koeviikon oma saavutus äidinkielen kymppi. Kirjoitin tapojeni mukaan niin hyvät esseet kun vain osasin, ja parin tunnin jälkeen mietittyäni omia vastauksiani, ajattelinkin alittaneeni oman tasoni täysin. Innostuin saatuani palautuksessa kympin paperit. Hetken aikaa kuitenkin selailtuani vastauksia olin jo pettynyt. Omasta mielestäni se ei ollut lainkaan kympin arvoinen suoritus, ainakaan minulta.  Jo kahdeksanvuotiaana syntyi luokalle jäännin seurauksena ymmärrys siitä, että minä en ole tarpeeksi hyvä. Minussa on jotain vikana. Se kolkuttaa takaraivossa varmasti vielä tänäkin päivänä. Myönnän olevani perfektionistin puolikas ja itsekriittisyyden multihuipentuma, ja lopulta sitä huomaa aina vain itse asettaneensa itselleen korkeat tavoitteet. Silloin jo täysin sallitun ja hyvänkin suorituksen jälkeen tuntee epäonnistuneensa.  En tiedä, miksi iski tekstisi jälkeen näin kova kirjoitusinspis, ni kirjoittelimpa ihan romaanin tähän :DD MUTTA kiiiiitos paljon joanna ihanasta tekstistä, ja tsemppiä sulle niin sanottuun asennemuutokseen !! (:

  VastaaPoista
 8. samastuin, ja tosi paljon. olen taistellut feilaamisen pelkoani vastaan jo aika kauan, ja yritän tahdonvoimalla puskea itseni pelottaviin tilanteisiin silloin kun huomaan niiden pelottavan ihan pelkästään epäonnistumisen pelossa. (toi edellinen lause sisälsi neljä kertaa sanan "pelko", for real.) silti annan sen vaikuttaa ihan liikaa - niin, että voitan taistelun oikeastaan vain silloin, kun olen jo ajautunut tilanteeseen jossa voi vain jatkaa tai paeta. silloin, kun olisi minusta kiinni, että aloittaisin jonkin pelottavan asian tekemistä, jätän sen helposti vain tekemättä. en ajattele sen johtuvan epäonnistumisen pelosta, vaikka se olisi juuri niin. naamioin koko homman ja huijaan itseäni, ettei vaan tarvitsisi kohdata pelkoaan ja, no, mahdollisesti epäonnistua. listaanpa juttuja, jotka olisin jo tehnyt jos en olisi tällainen nössöilijä:

  - kirjoittaisin enemmän julkisesti

  - esittelisin taitojani ja yrittäisin hyötyä niistä jotenkin

  - koittaisin oikeasti tutustua kiinnostavan ja samankaltaisen oloisiin ihmisiin, jotka ovat tuttavuusasteella tai jotain etäisiä fb-kavereita (KÖH KÖH...)

  - ylipäätään olisin sosiaalisempi.

  no, onneksi on ihan okei olla vähän nössö välillä, kunhan sen tajuaa ja päättää uskaltaa marssia kaikesta huolimatta rinta rottingilla tulta päin. kyllä se tästä, meille kummallekin!  ps. anteeksi, että tykitin koko sotkun pienillä kirjaimilla vaikka näin pitkää kommenttia on varmaan tuskaa lukea sellaisena. olin joskus aika neuroottinen kielioppijuttujen ja isojen kirjainten kanssa, nykyään en jaxa.

  pps. tajusin just, että äsken vähän hermoilin sitä että kirjoitin tän kommentin jotenkin väärin. http://thedw0rd.files.wordpress.com/2011/10/hwhap-logo1.jpg

  VastaaPoista
 9. Löydän itseni niin usein teksteistäsi.. Ja olet aivan upea!
  Itse mietin usein tätä kun tuntuu ettei anna itsensä pystyvän johonkin vaikka pystyisikin: http://www.pinterest.com/pin/333547916122852019/ :)

  VastaaPoista
 10. Tuttu tunne täälläkin. Itseäni on auttanut ja saanut ajattelemaan John C Maxwellin kirja Failing Forward, jossa määritellään uudelleen epäonnistumista ja onnistumista, sekä pohditaan sitä, miten "epäonnistumiset" johtavat uusiin ideoihin ja mahdollisuuksiin.

  VastaaPoista
 11. Se on jännä mikä siinä on. Lapsena on niin paljon rohkeampi...

  VastaaPoista
 12. Kiitos sinulle pitkästä kommentidta ja mietteistä! :)

  VastaaPoista
 13. Ihanaa tietää etten ole yksin! :)

  VastaaPoista
 14. Varmasti pydtyt! Me pystytään!!

  VastaaPoista
 15. Et varmasti ole epäonnistunut! ♥ Yritä vielä! Vain siten voit onnistua!

  VastaaPoista
 16. Kiitos paljon pitkästä kommentista!!♥

  VastaaPoista
 17. Teeppä tollanen lista ihan kunnolla! Mitä tekisit tänään jos et pelkäisi? Listaa ylös KAIKKI ne asiat ja lähde toteutamaan niitä yksi kerrallaan! ♥

  VastaaPoista
 18. Oooh! Täytyy pistää korvan taakse! :)

  VastaaPoista
 19. Maxwellin kirja on suomennettu. Ilmestyi jokin aika sitten nimellä Eteenpäin epäonnistuminen.

  VastaaPoista

© Joanna Hearts • Theme by Maira G.