SLIDER

JOANNA HEARTS


Helsinkiläinen musiikkibloggaaja ja internetin supersankari, jonka voi löytää valokuvaamasta festarilavojen kupeesta, fiilistelemästä keikkoja pikkuklubien takanurkasta, tai selailemasta Spotifyn uutuuksia yön pikkutunneilla.

UUTISKIRJE

 

Sinä olet tämän hetken kauneusihanneSain eräs päivä mullistavan ajatuksen; mitä jos yhtäkkiä kuin nappulaa painamalla – koko maailman kauneusihanne muuttuisi niin, että minun kokoni, painoni ja ulkomuotoni olisi tämänhetkinen kauneusihanne. Näkisinkö itseni toisin? Suhtautuisinko kehooni toisella tavalla?

Hämmästyin. Ymmärsin, että vastaukseni onkin yllätyksekseni kyllä.

Olen aina ajatellut, että epätyytyväisyyteni itseeni sekä kehooni on johtunut vain itsestäni ja muista mielen ongelmistani. En ole koskaan kokenut, että minkäänlainen yhteiskunnan muotti olisi ollut se mikä minut ovat saaneet ahdistumaan. Kuvat lehdissä, mainokset televisiossa tai muut ihmiset. Nyt kuitenkin ymmärsin, että jos maailman kauneusihannetta voisi nappia painamalla muuttaa minunlaisekseni, suhtautuisin itseeni heti aivan toisin.

Se sai minut pysähtymään, sillä en ole koskaan ajatellut asiaa niin. Sillä hetkellä ymmärsin, että tässä(kin) on sittenkin kyse muiden ihmisten mielipiteistä, sekä ulkopuolisista kauneusihanteista – ei omistani. Ymmärsin, että minä olen oikeastaan melkein tyytyväinen itseeni, mutta vallitsevat kauneuskäsitteet saavat minut tuntemaan oloni häpeileväksi, että se olisi jotenkin kiellettyä – että olen lihava ja silti suhteellisen tyytyväinen.

Näiden kahden asian välillä venkoilu on tehnyt ymmärrettävästi olostani aina kovin sekavan. Toisaalta tahtoisin vain olla tällainen kuin olen, vaikka toisaalta se tuntuu kielletyltä ja tahtoisin olla sellainen kuin minun kuuluisi olla.

Minun ei kuitenkaan kuulu olla yhtään mitään. Minä voin olla aivan mitä haluan.

Sillä hetkellä jokin päässäni naksahti. Ymmärsin yhtäkkiä kaiken mistä aina puhutaan. Miksi liikunnasta pitäisi löytää ilo ja kaikessa tähdätä aina siihen hyvään oloon, eikä painoindeksiin. Minä olen keholtani suhteellisen terve ihminen, olen käynyt mittaamassa erilaisia seikkoja lääkärillä ja arvoni ovat kohdillaan. En kärsi ylipainossani muusta kuin siitä, etteivät kaikki muut ihmiset hyväksy sitä. Ainoat epäterveelliset asiat painossani tällä hetkellä ovat siis muut ihmiset, jotka vaikuttavat huonosti mielialaani.

En ole koskaan tahtonut olla omasta tahdostani hoikka. Ymmärrän sen nyt. Olen mieleltäni hieman pyöreä ja kurvikas, ja tahtoisinkin pysyä sellaisena myös ulkoisesti. Liikunnan ja terveellisen ruuan tahdon osaksi elämääni, koska siitä tulee hyvä olo. Ei minun tarvitse olla muille kaunis. Riittää kun olen sitä itselleni.

Hei, sinä. Jos yhtäkkiä kuin nappulaa painamalla – koko maailman kauneusihanne muuttuisi niin, että sinun kokosi, painosi ja ulkomuotosi olisi tämänhetkinen kauneusihanne. Näkisitkö itsesi toisin? Suhtautuisitko kehoosi toisella tavalla?

EN: One day I had an baffling idea! What if I could simply press a button and the entire world would shift in a way that the society's beauty ideal would be exactly what I look like. Would I see myself differently? Would my relationship with my body be different?

I was was shocked when I realized that for me the answer is yes.

I have always thought that my dissatisfaction with myself and my body is entirely fault to myself and my mental issues. I have never experienced that any ideal that any magazines, commercials or other people push towards me would have made me anxious. But now I realized that it is not the case because if the beauty ideal was different, I would feel different.

When I realized this I had to stop for a while because I have never thought about it this way. At that moment I realized that even this comes down to other people's opinions and external pressure - not my own. I understood that actually I am perfectly fine with myself but the prevalent beauty ideals make me feel like I shouldn't be. That it some way I should be ashamed of myself for being happy even though I'm fat.

Bouncing between these two feelings has always made me feel confused and anxious. On the other hand I would love to be who I am right now but on the other hand it seems shameful so I gravitate towards what I should be instead.

But I am not supposed to be anything at all. I can be anything I want.

At that exact moment something clicked. I suddenly realized everything about everything. Why you should find joy instead of result in sports, why you should always aim to feel good instead of staring at the scale. I am medically completely healthy despite being bigger and the only issue with my weight has always been how other people feel about it.

I have never willingly wanted to be thin and that aggravates people. I enjoy being round and curvy and that is what I'd like to look like despite wanting sports and healthy lifestyle as a part of my everyday life. I want those things because they make me feel good and they have absolutely nothing to do with want I want to look like. I don't need to be beautiful for other people, I just need to be beautiful to myself.

So.


You. Yeah, you. If all of a sudden with a click of a button the entire world shifted in a way that you were the beauty ideal of current society - would you change? Would you feel different?

9 kommenttia

 1. Aivan varmasti suhtautuisin, olen n. 150 cm pitkä ja pulleahko, en siis sovi mitenkään tähän nykyiseen "kurki"-kauneusihanteeseen, pitkä ja laiha. Enkä myöskään siihen toiseen fitness-misukka päähän. Jos mars-patukan fysiikka, jonka omaan tällä hetkellä (lyhyt ja leveä ;) ), olisi kauneusihanne olisin ihan varmasti paljon tyytyväisempi itseeni. Tottakai haluaisin olla terveempi, liikkua ja syödä paremmin mutta niiden ei pitäisi tulla ensimmäisenä sitä kautta, että ajattelee olevansa vääränlainen. Sen pitäisi tulla ihan oman hyvinvoinnin takia. Tykkään itsessäni monesta asiasta, tisseistä ja kurveista yms. mutta paineet on kovat nykymaailmassa näyttää siltä tietyltä joltain. Ei itseltään.
  Kiitos Joanna hienosta blogista. :)

  VastaaPoista
 2. Uskoakseni kyllä, aika varmasti näkisin itseni toisin. Vaikka kuinka koetan olla välittämättä niin eihän se niin mene, että osaisi olla kokonaan välittämättä. Jatkan yrittämistä :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä postaus ja samoja asioita olen itsekin miettinyt. Itselläni on ylipainosta riippumatta tällä hetkellä hyvä olla, jos vain en ajattele vallitsevia kauneusihanteita. Samoin kuten sinulla, myös minun veriarvoni yms ovat kunnossa - mutta en usko tämän asian pysyvän ennallaan iän noustessa! Henkinen hyvinvointi ja se, että on sinut itsensä kanssa on todella tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta, mutta onhan se fyysinenkin puoli tärkeä. Varsinkin naisilla estrogeenitasojen laskiessa vaihdevuosien aikana veriarvot alkavat usein huonontua, eli estrogeeni vissiin suojelee jonkin verran naisia tiettyyn ikään asti. Näin olen ymmärtänyt asian olevan, mutta en nyt lähtenyt etsimään mitään lähdettä näille, joten en voi väittää asian olevan juuri näin. Eli vaikka itse viihdyn omassa kropassani hyvin, pyrin kuitenkin pääsemään ylimääräisestä rasvakerroksesta eroon ihan terveydellisistäkin syistä ja tulevaisuutta ajatellen. En sen takia että kauneusihanteet ovat mitä ovat.

  Tarkoituksena ei ollut nillittää, vaan avata vähän ihmisten silmiä että nyt terve ylipainoinen ei välttämättä (huom välttämättä) ole sitä tulevaisuudessa. Vaikka nämäkin asiat varmasti on kaikille tuttuja.

  VastaaPoista
 4. Mä sain tällaisen samanlaisen "ahaa-elämyksen" kesällä. Mä olen reilut 160cm pitkä ja painan päälle 60 kiloa, olen siis ns. normaalipainoinen. En ole hoikka, enkä lähelläkään laihaa. Kesällä tajusin, etten laiha halua ollakaan! Haluaisin liikkua enemmän ja syödä paremmin, kuten varmaan suurin osa ihmisistä. Kesällä tajusin myös sen, että mä olen hyvä juuri tällaisena, omana itsenäni. Mä olen maailman paras minä! Jo jos joku ei pidä musta sen takia, että en ole mallinmitoissa, niin se on sit niiden ongelma, ei mun.

  VastaaPoista
 5. Juurikin näin! Kiitos kommentista :)

  VastaaPoista
 6. Ihan oikeassa olet. :) Mutta nimenomaan välttämättä! Painottaisin sitä, että tosiaan juuri nyt kaikki arvoni ovat mallillaan eikä minkäänlaisia jatkotoimenpiteitä siis tarvita jos olen itse ihan tyytyväinen, aion kuitenkin myös jatkossa seurata arvojani ja jos tilanne muuttuu huonompaan pitää tottakai tehdä muutoksia sen mukaan jotta terveys pysyisi ruodussa. :)

  VastaaPoista
 7. Mahtavaa!!!!!!! Just näin ♥

  VastaaPoista
 8. […] blogiini aiemminkin siitä kuinka omat ajatusmaailmamme saattaisivat muuttua radikaalisti jos juuri sinä olisit tämän hetken kauneusihanne. Se kuinka näemme itsemme on äärimmäisen merkittävää sillä se vaikuttaa siihen […]

  VastaaPoista

© Joanna Hearts • Theme by Maira G.