SLIDER

JOANNA HEARTS


Helsinkiläinen musiikkibloggaaja ja internetin supersankari, jonka voi löytää valokuvaamasta festarilavojen kupeesta, fiilistelemästä keikkoja pikkuklubien takanurkasta, tai selailemasta Spotifyn uutuuksia yön pikkutunneilla.

UUTISKIRJE

 

Kutsu ahdistelijasi teelle & muita kansanviisauksiaMaanantaina minusta tuntui ahdistavalta olla nainen. Tuntui siltä, että tätä omituista, painostavaa tunnetta oli mahdoton pakoilla. Samalla ystäväni taisteli Snapchatissa miestä vastaan, joka lähetteli ei-haluttuja dick picejä eikä ymmärtänyt miksi se oli sopimatonta. Kuulemma kuva peniksestä oli ok koska siinä ei näkynyt spermaa. Samaan aikaan Twitterissä elää edelleen vahvana häsä #lääppijä. Siellä naiset jakavat epämiellyttäviä kokemuksiaan miesten kanssa. Huokaisen syvään ja muistelen sitä kun tuntematon mies tarrasi perseestäni kiinni baarissa.

Irvistän.

Samassa näytölleni lävähtää kuva Keshasta oikeussalissa. Hän on oikeudessa tuottajaansa vastaan jota syytetään henkisestä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä, väkivallasta ja raiskauksesta. Hän ei edes pyydä miehelle tuomiota näistä seikosta, hän vain toivoo vapautusta sopimuksestaan, joka velvoittaa hänet työskentelemään raiskaajansa kanssa vielä kuuden levyn verran. Oikeus toteaa miehen syyttömäksi ja Kesha ei vapaudu sopimuksestaan.

Muistatteko kun Chris Brown veti Rihannaa turpaan? Kysyn tätä tosissani sillä jotenkin kaikki tuntuvat unohtaneen tapahtuneen ja Chris Brown saa edelleen tehdä vapaasti musiikkia ja pysyy suosittuna artistina.

Mutta tässä ei nyt ole kyse musiikista tai mitä sillä kentällä tapahtuu. Tässä on kyse siitä, että havahduin koneen ääreltä siihen kun puhelimeni soi. Näytöllä vilkkui vieras numero. Vastasin, linjan toisesta päästä kuului epämääräistä äännähtelyä, vähän niin kuin huohotusta, mutta ajattelin sen olevan taskupuhelu väärään numeroon sillä kukaan ei vastannut tervehdyksiini. Suljin luurin ja puhelin soi lähes heti uudestaan.

Puhelimessa oli pizzakuskini, joka yritti tarjoilla minulle jotain aivan muuta kuin pizzaa. Hän kertoi tuoneensa kotiini monesti ruokaa, jonka kertoi valmistavansa aina itse ja kertoi myös nähneensä minut usein Kampissa. Hän kehui minua toistuvasti kauniiksi ja seksikkääksi sekä kertoi tahtovansa viedä minut ravintolaan syömään toistuvista kieltäytymisistäni huolimatta. Lopulta iskin luurin. Hän soitti uudestaan, en vastannut.

Istuin hiljaa sängyssäni ja tuijotin puhelintani. Hiljalleen hämmennys muuttui järkytykseksi. Minua ei pelottanut pelkästään se, että tämä ihminen tietää missä asun sekä ovikoodini aina rappuunikin saakka vaan myös se, että tämä mies on oikeasti tallentanut tilaukseni yhteydessä puhelinnumeroni Pizza-onlinen järjestelmästä omiin henkilökohtaisiin tarkoitusperiinsä.

Tahtoisin tässä välissä myös tehdä selväksi, että tässä ei ole millään tavalla kyse pizzakuskin kotimaasta ja kulttuurista. Enhän itsekään ole täysiverinen suomalainen ja olen itseasiassa löytänyt mainion hyvänpäiväntutun eräästä toisesta pizzakuskista, joka käy työpaikallani kahvilla eikä välillämme ole mitään seksuaalista. (Tämä kertoo ehkä myös siitä, että tilaan aivan liikaa pizzaa.)

Somen lapsena kirjoitin asiasta hämmentyneenä julkaisun Facebookiin, kerroin olevani ahdistunut ja kysyin hämmentyneenä neuvoa siihen mitä tällaisessa tilanteessa oikein kuuluisi tehdä. Tämä synnytti alle hämmentävän, mutta ehdottoman tärkeän keskustelun naisten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä. Erityisesti kiinnitin huomiota siihen, että kaikki julkaisuani kommentoineet naiset tarjosivat minulle konkreettisia neuvoja, tukea ja ymmärrystä. Miehet käskivät pyytää teelle ja ihmettelivät miksei pizzakuski kelpaa.

“Ensin pyydetään poikaystävää ja sit ei kelpaa kun sellanen tulis tyrkylle. Naiset…“

“Kutsu se teelle? Voi olla ihan mukava jäbä ja saat varmaa halvemmalla pitsatki!“


Nämä olivat toki vitsejä, mutta silti miesten ainoa korsi tähän kekoon. Loppupeleissä minulle on aivan sama ovatko tällaiset typerät kommentit vitsejä vai eivät sillä omista sanoista pitää silti kantaa aina vastuu. On helppo heittää vitsejä seksuaalisesta ahdistelusta kun ei elä sukupuolensa puolesta sorretussa asemassa.

Mietin usein ymmärtävätkö nämä ihmiset – usein lähinnä miehet – että juuri tämänkaltaiset ”vitsit” ovat osa suurempaa ongelmaa ja rakentavat entisestään tällä hetkellä vallitsevaa raiskauskulttuuria. Ymmärtävätkö he edes tukevansa sanoillansa tätä kulttuuria ja ajatusmaailmaa sillä esimerkiksi omaa julkaisuani kommentoivat miehet ovat ystäviäni ja käsittääkseni aatteellisesti täysin toisella rintamalla. Silti he puolustavat huumoriaan enemmän kuin periaatteitaan vaikka heidän huumorinsa edesauttaisivat asiaa jonka kannalla he eivät edes ole. Rakastan itsekin mustaa huumoria ja sarkasmia, mutta en näe naisten ahdistelua käsittelevää julkaisua paikkana miehille kertoa naisia alentavia vitsejään ja sittemmin valittaa huumorintajuttomasta yleisöstä.

Avaamani keskustelu naisten seksuaalisesta häirinnästä muuttui illan aikana keskusteluksi miesten vapauksista sanoa mitä lystäävät. Kun viestiketjun naiset alkoivat rakentaa keskustelua kohti feminismiä sekä yrittivät tarjota infoa raiskauskulttuurista leimattiin naiset tyypillisesti huumorintajuttomiksi ja herkkänahkaisiksi. Toki ihminen saa sanoa mitä lystää, mutta ei kannata yllättyä jos se herättää myös vastareaktion huumorintajuttomilta naisilta jollainen kai itsekin olen sillä minusta naisten seksuaalisessa häirinnässä ei vaan ole mitään hauskaa. Voiko joku selittää minulle miksi se on hauskaa?

Muistakaa, että raiskauskulttuuri terminä tarkoittaa myös paljon muuta kuin vain raiskaukseen liittyviä seikkoja.

Raiskauskulttuuri on suuri kompleksi ajatuksia jotka edistävät miespuolisia seksuaalisia aggressioita sekä väkivaltaa naisia kohtaan. Raiskauskulttuuria on yhteiskunta, jossa naiset kokevat jatkuvaa uhkaa aina ehdotteluista ja läähätyspuheluista kosketteluun ja kourimisesta raiskaukseen. Raiskauskulttuuri kannustaa naisiin kohdistuvan fyysisen sekä emotionaalisen hirmuvallan normalisointia ja sitä on kaikki toiminta, jolla pyritään trivialisoimaan, normalisoimaan tai väheksymään naisten kokemaa ahdistelua ja häirintää.

Ja kyllä, tottakai myös mies voi kokea seksuaalista ahdistelua. Mutta tässä ei ole kyse siitä, tässä keskustellaan naisten kokemasta seksuaalisesta häirinnästä koska olen nainen ja minulla on kokemusta vain naisen perspektiivistä miehen toteuttamana.

Mies, en tule varmasti koskaan ymmärtämään millaista on olla mies ja millaisia paineita koette elämänne aikana. Mutta sinä et tule koskaan ymmärtämään millaista on elää naisena tässä maailmassa. Mies, oletko koskaan kokenut oloasi uhatuksi pimeällä kadulla vain koska nainen kävelee sinua vastaan? Saatko jatkuvalla syötöllä puhelimeesi kuvia naisen vaginasta? Mies, oletko koskaan ollut peloissasi koska ympärilläsi on vain naisia?

En missään nimessä rakenna naisesta uhria, päinvastoin. Nainen on vahva. Nainen on rohkea. Nainen on taistelija. Ja juuri siksi on tärkeää keskustella tällaisista asioista myös silloin kun se tuntuu epämukavalta. Sillä edelleen vuonna 2016, maanantaina minusta oli ahdistavaa olla nainen.

29 kommenttia

 1. KIITOS! Viisaita sanoja ja tärkeää, ajankohtaista asiaa.

  VastaaPoista
 2. Mielettömän hyvä postaus. Kiitos.

  VastaaPoista
 3. herranjumala miten hyvä kirjoitus! tää tuli just oikeuden kohtaan, kiitos.

  VastaaPoista
 4. WORD. Kiitos, superhyvä teksti!

  VastaaPoista
 5. Voi kyllä ja aamen, kaikkeen. Tosi ikävää että olet joutunut kokemaan tommoista, ja yhtä ikävää, että suurin osa naisista pystyy luultavasti samaistumaan johonkin tässä kuvailemaasi. Niin minäkin. Tämä https://kommentti.wordpress.com/2015/05/15/miksi-naiset-aina-ylireagoi/ on mielestäni tosi hyvä yhteenveto raiskauskulttuurista ja feminismistä, ja sain sen avulla jopa pari miestä tajuamaan, että feminismi ei ole miesten oikeuksen polkemista :D

  VastaaPoista
 6. En tiedä minkälaista on olla ahdisteltava nainen. En tule koskaan ymmärtämään.
  En myöskään tiedä minkälaista on olla ahdisteleva mies. En tule koskaan ymmärtämään.

  Seuraavassa on kuitenkin ajatuksia kahdesta miestyypistä, jotka mielestäni ovat heitä jotka lääppivät, lähettävät dicpickejä, ja jopa.. Raiskaavat:

  Tyyppi1: Varmaan vaikeaa, kun ei osaa lähestyä naista sillä tavalla, että hän ei alkaisi huutamaan ja juoksisi pois. Varmaan aika yksinäistä. Todennäköisesti he kokevat olevansa uhreja. Heidän maailmassansa naiset ovat kusipäitä, jotka eivät ymmärrä heitä ja nauravat heille. He kokevat olevansa uhreja, mutta niin kokevat kouluampujatkin.
  -Uskon, että osa näistä ahdistelijoista on ylempänä kuvailemaani tyyppiä. Turvapaikanhakija-ahdistelijoista, jotka eivät ole tottuneet kulttuurimme uskoisin todella suuren osan olevan tätä tyyppiä. Ahdistunut ja sosiaalisesti kyvytön narsisti on vaarallisinta, mitä vastaan voi tulla.

  Tyyppi2: on miehisyydestään päihtynyt alfauros, tai henkilö joka epätoivoisesti yrittää olla sellainen. Tällainen henkilö on niin sokaistunut sosiaalisesta pelistä, ettei nää sen taakse. Todellisuudentaju häviää ja syntyy tilanne, jossa ei ymmärretä mitä tehdään. He eivät ymmärrä heidän "harmittoman" pelinsä seurauksia. Tämä mies-tyyppi vitsailee ja jopa läpsii. Tämä tyyppi levittää haittailmiönä juuri tätä raiskauskulttuuria erittäin tehokkaasti, koska he ovat kovaäänisiä niin kaveripurukoissa, kuin mediassakin. Uskon kuitenkin vahvasti, että raiskaajat kuuluvat tyyppiin yksi ja tarvitsevat hoitoa.

  Miehiä on myös monen muunlaisia.

  VastaaPoista
 7. Mulle kävi myös jokin aika sitten niin, että tilasin Pizza Onlinen kautta pitsan kotiini, ja sen toimittanut kuski yritti lisätä mut FB-kaveriksi noin vartti sen jälkeen kun oli nähnyt noin viiden sekunnin ajan krapulaista naamaani ovenraosta. Poistin kaverikutsun ja ajattelin homman jäävän siihen. Joitakin viikkoja tämän jälkeen vaihdoin FB:ssä profiilikuvani (jotka ovat julkisia) ja kyseinen pitsakuski tykkäsi siitä. Kylmät väreet kulkivat pitkin selkääni kun mietin, että oliko tyyppi koko tämän ajan kytännyt profiiliani, vai nyt vain "sattumalta" päätynyt sinne kun vaihdoin pitkästä aikaa kuvani. Blokkasin tyypin ja luulen että jatkossa tilaan pitsani muualta.

  VastaaPoista
 8. Olipa todella hyvä tämä kirjoituksesi! Iso kiitos tästä päivityksestä! On hyvin tärkeää että tätä asiaa pidetään esillä. Minua ei ole koskaan ahdisteltu seksuaalisesti, mutta ystäviäni kyllä... Heidän kertomuksensa tekevät minut hirveän vihaiseksi. On todella hyvän maun vastaista vitsailla naisten ahdistelulla! Toivottavasti tuo sinulle soitellut henkilö jättää sinut rauhaan.

  VastaaPoista
 9. Kyllä ne naisetkin osaa !
  Olin joskus 18 vuotiaana baarissa töissä ja siellä kuuli pervouksia laidasta laitaan nuoremmilta ja vahemmilta henkilöiltä.
  Joskus abaut 50 vuotias mies puristi pepustani , kysyin vuoropääliköltä illan jälkeen että mitä pitäisi tollaisessa tilanteessa tehdä, hän vaan nauroi ja sanoi että pitäisi ottaa vaan hyvällä jos joku haluaa pepusta kouraista.

  VastaaPoista
 10. Jos pitsakuskin henkilöllisyys on tiedossa niin eikö kannattaisi tehdä valitus tyypin työnantajalle? Itse ilmoittaisin vielä poliisillekin vaikkei se mihinkään johdakaan. Saattaisi kuitenkin säikäyttää ahdistelijan.

  VastaaPoista
 11. Kiitos sinulle kun jaksoit lukea! ☺

  VastaaPoista
 12. Siis ihan SUPER linkki, kiitos! Linkitin sen blogin Facebook-sivulle myös kun oli niin mainio! ☺

  VastaaPoista
 13. Siis hyi hele. Oon niin järkyttynyt siitä miten monta viestiä ja kommenttia olen kokemukseni jälkeen saanut tällaisista samanlaisista tarinoista! Pizza-online ei ole vielä reagoinut mitenkään. Luulisi, että heitä kiinnostaisi, että heidän järjestelmässään on ravintoloita jotka toimivat näin ja väärinkäyttävät asiakkaiden yhteystietoja.

  VastaaPoista
 14. Kiitos paljon sinulle! ☺ Minäkin toivon niin...

  VastaaPoista
 15. Valitettavasti kyse taitaa olla niin isosta rakenteellisesta ongelmasta, että monet naisetkin sortuvat varmasti juuri tuolla tavoin edes itse sitä aina tajuamattaan. Tosi harmi! :(

  VastaaPoista
 16. Normaalisti tietysti toimisin näin, mutta kyseinen heppu omistaa pizzerian eikä hänellä näin ollen ole työnantajaa jolle voisin reklamoida. :(

  VastaaPoista
 17. Erittäin hyvä kirjoitus Joanna! Tätä tekstiä oli ilo lukea, sillä osasit pukea sanoiksi ajatuksiani ja tunteitani tätä aihetta koskien.

  VastaaPoista
 18. Mua on läpsitty takamukselle, ehdoteltu vaikka mitä ja kerrottu härskejä vitsejä. Silmää vinkkaillaan harva se päivä miesvaltaisessa työyhteisössä. On stalkattu ja soiteltu perään. Olen varmaan yksi niistä "pahoista" naisista jotka ei osaa suhtautua asiaan liian vakavasti. Mulle ei ole vielä sattunut mitään pelottavaa ylipäätään mitään mikä jäisi mieleen pyörimään. Suhtaudun asiaan huumorilla. Olen ehkä itsekin hieman rääväsuu ja kuittailen miespuolisille ihan yhtälailla. Herättää kyllä itselläni ajatuksia että asioihin voi suhtautua niin erilailla. Toiselle se sama läppä voi olla ahdistelua kun mulle se on vaan hupia.

  VastaaPoista
 19. Kiitos. Joskus tuntuu siltä, että kipuilee aivan yksin kaikkien näiden tunteiden kanssa. Silloin on hirveän ihanaa ja voimaannuttavaa törmätä tekstiin, joka tiivistää kaikki omat ajatukset ja samalla muistaa taas ettei ole yksin tässä maailmassa, vaikka joskus siltä tuntuukin. Meinasin itsekin linkittää tuon "Miksi naiset aina ylireagoi" -tekstin, kiva että joku ehti ensin! Kiitos vielä tästä.

  VastaaPoista
 20. No eihän se tee sinusta pahaa tai huonoa jos et suhtaudu asiaan vakavasti. Hyvähän se vain on jos et koe oloasi uhatuksi!

  VastaaPoista
 21. Kiitos, upeaa kuulla. ♥ Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
 22. Minulla on samanlainen pizza kokemus.. tilasin eräs lauantai pizzan soittamalla mutta päädyin hakemaan pizzani pizzeriasta.. seuraavalla viikolla sain puheluita oudosta numerosta. Ajattelin, että se on vain puhelinmyyjä ja en sen enempää asiaa ajatellut.. en siis vastannut tuntemattomaan numeroon. Koitti kiirastorstain ilta ja tästä numerosta soitettiin toistuvasti peräkkäin.. oli pakko jo vastata koska puheluita tuli peräjälkeen. Siellähän se oli tämä pizzan paistaja .. hän oli tallettanut numeroni edellisen viikon lauantailta ja kysyi minua NIMELTÄ puhelimessa! en kuitenkaan nimeäni missään vaiheessa tätä pizzatilausta antanut.. sanoin että ikinä ei tarvi enää soittaa ja jälkeenpäin tuli viesti huonolla suomella, että pahoittelen saat limun ensi kerralla ilmaiseksi. Tuskimpa vaan enää nimeltä mainitsemattomaan pizzamestaan astun jalallanikaan!

  VastaaPoista

© Joanna Hearts • Theme by Maira G.