SLIDER

JOANNA HEARTS


Helsinkiläinen musiikkibloggaaja ja internetin supersankari, jonka voi löytää valokuvaamasta festarilavojen kupeesta, fiilistelemästä keikkoja pikkuklubien takanurkasta, tai selailemasta Spotifyn uutuuksia yön pikkutunneilla.

UUTISKIRJE

 

Kuinka luoda oma tyyli?

Olen ollut aika hukassa tyylini kanssa oikeastaan useamman vuoden, enkä oikein tiedä enää mikä on se mun juttu. Kun muutin aikoinaan omaan asuntooni Kallioon ja aloin elää itsenäisempää elämää omillani, aloin tietenkin myös itse ostaa itselleni enemmän vaatteita ja ohessa sain jonkinlaisen kopin mieltymyksistäni ja tyylistäni, joka vielä tuolloin oli aika pop. Silloin pidin paljon väreistä, graafisista linjoista, vähän omituisistakin ratkaisuista sekä näyttävistä koruista ja asusteista. Myös ällösöpöt rusetit ja muut härpäkkeet oli tosi minua.

Nyt nämä asiat eivät enää visuaalisesti puhuttele, ainakaan itseni päällä. Korut ovat vaihtuneet suurimman osan ajasta minimalistisempiin ratkaisuihin, värisuosikit muuttuneet vähän murretummiksi ja vaatemieltymykset muutenkin ehkä vähän tylsemmiksi tavallisimmiksi. Joku voisi sanoa, että ehkä olen vain kasvanut aikuiseksi, ja onhan se varmasti niinkin. 20-vuotias nuori nainen luonnollisestikin voi pukeutua hyvinkin eri tavalla kuin pian 27-vuotias (edelleen nuori!!) nainen. 

Iän sivutuotteena tulee kuitenkin (ainakin minun kohdallani) myös se muutos, että arkeni ja elämäni muutenkin on hyvin erilaista kuin nuorempana. Enää ei tarvitse ostaa uutta mekkoa viikottain jokaiseen lauantaidiskoon ja arkisin suosin muutenkin enemmän mukavuutta kuin mitä kummallisempia härpäkkeitä. Ja jos elämäni on rauhottunut, niin niin on makuni noin niin kuin muutenkin! Visuaalisesti minua miellyttävät nykyään maanläheiset värit, murretut sävyt ja hillityt tekstuurit. Ainoa pysyvä mieltymys on värinä oikeastaan ollut vaaleanpunainen, tokin siinäkin suosin ennen kirkasta pinkkiä ja nyt enemmän hempeää vaaleanpunaista.

Osa vaatteistani oli myös väärän kokoisia. Yksi huono tapa josta onneksi opin luopumaan jo viime vuonna oli se, etten ikinä palauttanut netistä tilaamiani vaatteita jos ne olivat väärän kokoisia! Se tuntui jotenkin liian vaivalloiselta (typerä syy) ja ajattelin, että kyllä niille väärän kokoisille vaatteille jotain käyttöä keksii (vielä typerämpi syy) tai, että kyllä ne myöhemmin ovat sopivia (maailman yleisin, mutta silti typerä syy) ja näin vaatteet jäivät jonnekin kaapin perälle. Onneksi nyt olen ahkerampi vaatteiden palauttaja. Silti osa vaatteista on jäänyt väärän kokoisiksi sillä painoni putosi huomattavasti viime vuonna ja siksi osa vaatteista on jäänyt isoiksi. Siksi en myöskään ole "matkalla" uskaltanut ostaa uusia vaatteita, etteivät nekin jäisi liian isoksi,

Kaiken kaikkiaan olen siis karsinut viimeisen vuoden tai kahden aikana ihan hirveän määrän tavaraa vaatekaapistani, sillä olen huomannut, että on jotenkin helpompi luopua vaatteista kun mikään ei miellytä ihan kympillä. Osasyynä tähän karsimiseen on toki myös ollut laajempi luopumisprosessi tavarasta ylipäätään sekä yritys ottaa jonkinlainen kontrolli omasta kuluttamisesta. Tähän luopumiseen on kulunut jo vuosi jos toinenkin, sillä tietenkin pyrin myös pistämään nämä tavarat eteenpäin jotenkin eettisesti ja se vie aikaa.


Toimintasuunnitelma


Voitte kuvitella miten suuri on ollut tämä turhautumisen määrä aina välillä, kun vaatekaapissa ei ihan oikeasti tunnu olevan mitään päällepantavaa. Tämän hetkinen vaatekaappini sisältö rajoittuu muutamaan hassuun laatikkoon, sekä urheiluvaatteisiin. Koitapa siitä sitten raapia jotain kasaan vaikka vähän juhlavempiin menoihin.

Eräs päivä sain kuitenkin mitä mainioimman ajatuksen ja päätin ryhtyä tuumasta toimeen! Minun pitäisi joka tapauksessa jotenkin rakentaa ajan mittaan oma tyylini sekä vaatekaappini sisältö jotenkin uudestaan - miksi en siis suunnittelisi sitä jo etukäteen tarkoin niin, että minulla olisi toimiva ja helposti sovellettava vaatekaappi, joka oikeasti vastaisi mieltymyksiäni?

Ensin aioin selailla internetin ja sosiaalisen median puhki erilaisia kuvia ja pohdiskella sitä minkälaiset vaatteet tuntuvat omanlaiselta ja mikä miellyttää silmää. Niiden pohdintojen perusteella päätin suuntaa antavasti vähän värimaailmaa ja arvoja joille haluaisin vaatekaappini sisällön rakentaa. Lopuksi vielä kokosin Pinterestistä kollaaseja, jotta voisin kunnolla visualisoida kaiken mitä olin prosessin aikana pohdiskellut.

Kokosin kollaasit itseäni varten, eikä minun ollut tarkoitut jakaa niitä missään. Nyt kuitenkin intouduin kirjoittamaan aiheesta tänne joten päätin iskeä kollaasit tekstin kaveriksi. Kokosin myös ihan listan vaatekappaleista, jotka "kuuluvat" toimivaan ja monipuoliseen vaatekaappiin (kuten se klassinen little black dress) mutten nyt liittänyt sitä tähän jo valmiiksi pitkään postaukseen, koska se nyt olisi ollut jo tosi tylsää luettavaa!


Kuten alkupuheestani voikin päätellä, värikarttani lopulta sisälsi  lähinnä murrettuja sävyjä. Pääsävynä pidin aina turvallisen mustan ja lisäksi tummanharmaa on miellyttänyt silmääni paljon viime aikoina. Poikkeuksena näihin nousivat värikartalle vaaleanpunainen, sekä denim erilaisissa väreissään ja tekstuureissaan, sillä tietynlainen denim on lähiaikoina myös kiinnittänyt huomioni positiivisesti.

Kun mietin minkälaisia periaatteita tahdon miettiä vaatteissani tai kuluttaessani niihin rahaa, tietyt teemat nousivat toistuvasti esiin. Yksi tärkeimmistä oli se laatu eikä määrä sekä muutenkin edes jollain tasolla järkevä kulutus. Olen aina shoppaillut paljon esimerkiksi H&M:llä ja tulen sieltä varmasti tekemään löytöjä myös jatkossa, mutta en halua enää ostaa heräteostoksena vaikkapa heikkolaatuista t-paitaa, joka on "ihan kiva" ja jää lopulta vain muutamalle käytölle koska ei se ollutkaan niin kiva eikä sittenkään sovi oikein yhteen minkään muun omistamani vaatteen kanssa. Mielummin ostan vaikka t-paidan, joka on laadukkaampi ja kestävämpää materiaalia, vaikka se kirpaisikin lompakkoa vähän enemmän.

Tahtoisin muutenkin oppia enemmän materiaaleista ja niiden kestävyydestä, sillä en koskaan ole ollut kovin hyvä niiden kanssa. En oikeastaan tiedä mitkä materiaalit ovat niitä hyviä ja mitkä huonoja, mitkä kestävät aikaa ja mitkä konepesua. Sama pätee vaatteiden eettisyyteen (joka oli myös yksi arvoistani). En usko, että ehkä kukaan voi tehdä elämässään pelkästään täysin eettisiä valintoja, mutta haluaisin oppia enemmän vaatteiden eettisyydestä ja tehdä edes jotain valintoja sen perusteella.

Nämä ovat kuitenkin asioita jotka ovat itselleni melko uusia ja vasta opettelen niitä, joten toivon että minulle oltaisiin niistä armollisia vaikka nyt ilmaisinkin nämä tavoitteet täällä ääneen!

Yllä vielä värikarttani näin visuaalisessa muodossa, sillä se kertoo usein paljon enemmän. Musta on mielestäni väri, jonka päälle asua on helppo lähteä rakentamaan. Vaaleanpunaiset, nudet ja harmaat tulevat varman muutoin olemaan valitsemistani väreistä ne johon aion panostaa uusia vaatehankintoja tehdessäni. Ne miellyttävät itseäni kaikkein eniten ja lisäksi sopivat mielestäni hyvin tummiin piirteisiini.

(Mietin muuten kollaaseja tehdessäni vähän myös meikki- ja hiusjuttuja, minkä vuoksi myös niitä vilahtelee näissä, mutta tämä postaus on ihan tarpeeksi pitkä jo ilman niitäkin!)
Arkeen: Olen aina ollut neuleiden suuri ystävä ja tälläkin hetkellä vähintään kolmasosa vaatelipastostani on nimenomaan neuleita. Viihdyn niissä ja tuntuvat juuri niin rennoilta kuin mitä arkeeni kaipaankin. Niiden kaveriksi tahtoisin oppia käyttämään farkkuja, sillä valehtelematta kuljen vuodesta vähintään 360 päivää legginseissä - jotka muuten nekin ovat myös hyvin oleellinen osa mukavuusaluettani joten niitä olisi kiva saada ehkä eri kuoseissa ja parempilaatuisena! Neuleiden kaveriksi haluaisin laadukkaan neuletakin sekä muutaman ehkä hieman laadukkaan, ajattomamman paidan.

Arkeen & kaupungille: Tietyt vaatteet ovat mielestäni sellaisia, että ne vain yksinkertaisesti näyttävät ja tulevat näyttämään hyvältä aina ja ikuisesti. Ne ovat klassisen ajattomia ja tyylikkäitä, oikwastaan nämä ovat ehkä eniten juuri niitä "aikuisten vaatteita"! Näihin kuuluvat mielestäni esimerkiksi pooloneuleet ja -mekot, sekä nudet sävyt, sekä on kaikkein helpoin ehkä soveltaa aiemmin mainitsemiani arvoja. Erityisessä etsinnässä tulee tän jälkeen olemaan laadukas musta poolomekko, joka istuu täydellisesti ja jossa on kunnon korkea ja tiukka kaulus.


Iltarientoihin, kaupungille & arkeen: Tämä tyyli on ehkä inspiroinut minua eniten jo lapsesta lähtien, eikä varmaan vähiten siksi, että äitini on aina ollut äärimmäisen rock-henkinen. "Rokkityyli" on terminä ehkä kamalinta mitä tiedän, mutta tyylikkäästi toteutettu vähän klassisempi rock-henkinen tyyli on oikeasti ehkä parasta mitä tiedän. Kun rosoiseen rock'n'rolliin tuodaan jotain tyylikästä ja feminiinistä mukaan, aletaan olla jo aika vahvasti meikän alueella! Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi revittyjä farkkuja, mutta siistiä t-paitaa, tai sotkuista tukkaa ja nahkarotsia, mutta hempeää mekkoa ja vaaleanpunaisen sävyjä.
Rentoon illanviettoon & kesäöihin: Boho-tyyli on kiehtonut minua jo muutaman vuoden ajan, mutten ole oikein osannut lähteä omimaan sitä itselleni sillä olen niin purn nirso sen henkisten vaatteiden suhteen. Jotenkin toisaalta haluaisin näyttää huolettomalta ja vapaalta, mutta toisaalta en halua näyttää miltään halvalta Indiska-mainokselta. Olen huomannut, että jo maanläheisillä sävyillä ja tietyillä materiaaleilla pääsee aika pitkälle, ja lisäksi kesäisin tämä tyyli tuntuu tulevan enemmän luonnostaan - en osaa tarkalleen sanoa miksi.
Sellaisia ovat siis omat mietteeni ja suunnitelmani sen suhteen minkälaisiin vaatteisiin ajattelin lähitulevaisuudessa panostaa! Siis lähtökohtaisesti ensin sellaisiin ajattomiin perusjuttuihin, joita on helppo asustaa ja soveltaa erilaisiin tilaisuuksiin. Siitä sitten kuvittelisin, että olisi luontevaa ehkä lisätä vaatekaappiin pikkuhiljaa hieman erilaisiakin vaatekappaleita, jotka rakentavat tyyliä sitten entisestään. Toistaiseksi shoppaillessani olen ajatustyössäni muistellut eniten luomaani värikarttaa sekä tavoittelemiani arvoja. Sillä pääsee kaupassa jo tosi pitkälle!

PS. Tämä postaus on kirjoitettu tyylistä kiinnostuneen, mutta oman tyylinsä suhteen eksyneen näkökulmasta, ei asiantuntijan näkökulmasta. ☺

Kuvat: Pinterest

4 kommenttia

 1. Vaatteiden eettisyydestä ja kestävästä hankinnasta/huollosta hyvä kirja on Rinna Saramäen "Hyvän mielen vaatekaappi". Suosittelen!
  Ja lisäksi suosittelen ditchaamaan H&M:n kokonaan. Siitä ei paljon huonommaksi pääse. Suosittelen lukemaan muutaman viime aikoina ilmestyneen artikkelin asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lukuvinkistä! Pistän korvan taakse ☺ H&M:stä olen pyrkinyt eroon jo useamman vuoden, vaikka kyllä sielä vielä tulee pyörittyä. Ainakin kaikkein huonolaatuisimmat "rääsyt" ovat nyt jääneet ostamatta, siinä missä ennen niitä tuli kulutettua hävettävän paljon. Olen kuitenkin löytänyt välillä sieltä myös yllättävän kestäviä vaatekappaleita joten siinä mielessä en ihan ole luopunut vielä siellä pyörimisestä. Olen kuitenkin ihan tosi paljon nirsompi sen suhteen mitä kannan kassalle saakka.

   Käsittääkseni eettisyyden suhteen kauppa on kuitenkin paljon ongelmallisempi (?) tai sellainen kuva minulla ainakin on, mutta googlettaessa taas lötyy lähinnä ihan päinvastaisia artikkeleita esimerkiksi siitä miten H&M on nimetty maailman eettisimmäksi yritykseksi (linkki: https://about.hm.com/en/media/news/general-2017/h-m-group-named-as-one-of-the-worlds-most-ethical-companies.html) tai siitä miten yritys pyrkii kohti kestävää kehitystä (linkki: https://goodonyou.eco/how-ethical-is-hm/)! Toki mieleen tulee tältä vuodelta esim. tämä "coolest monkey in the jungle" -kohu...

   Mutta siis jos viittasit näillä "viime aikoina ilmeestyneillä artikkeleilla" H&M:n eettisyyteen, niin olisiko sulla vinkata jotain tiettyjä linkkejä? ☺ Kiinnostaa!

   Poista
  2. Edellisen kommentin kirjoitin puhelimella ja sillä linkkien jako on välillä todella ärsyttävää, joten nyt koneen ääreltä siis.

   Parhaiten mieleen on jäänyt tämä (ei sittenkään niin uusi: lokakuulta) juttu H&M:n (ja muutaman muunkin) tavasta polttaa myymättä jääneitä vaatteita:
   https://yle.fi/uutiset/3-9884247
   http://www.thefashionlaw.com/home/hm-accused-of-destroying-over-60-tons-of-recyclable-garments-in-danish-tv-investigation

   Lisäksi vuosien takainen todella useita uhreja vaatinut Bangladeshin tehdasromahdus oli muistaakseni H&M:n tehtaassa. Mutta ei siellä muutkaan ole kiinnostuneet työntekijöistään:
   https://www.hs.fi/talous/art-2000005278654.html?share=de6c61284e1130f710bd284cd8400c70

   Lisäksi usein ei vaan kiinnosta:
   https://yle.fi/uutiset/3-9752424
   https://m.kauppalehti.fi/uutiset/onko-hmn-jouluneule-sijoittajalle-uhka-vai-mahdollisuus/r6LJGtdc?ref=twitter:b8f1
   https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005517374.html?share=5cbd66acf6cb691893ba16c2a9e2f8b1

   H&M ei tosiaankaan ole se ainoa ongelmallinen. Itse olen H&M-boikotin lisäksi asettanut boikottiin Bangladeshissa valmistetut vaatteet ja huonoista materiaaleista valmistetut vaatteet (siitä Rinna Saramäen kirjassa hyvin tietoa).

   Mielenkiintoisia seurattavia muuten Twitterissä @FashionLawHeidi ja @TheFashionLaw

   Poista
  3. Hei kiitos tuhannesti vastauksesta sekä näistä tarkemmista linkeistä! ☺ Perehdynkikn näihin oikein ajan kanssa!

   Poista

© Joanna Hearts • Theme by Maira G.