SLIDER

JOANNA HEARTS


Helsinkiläinen musiikkibloggaaja ja internetin supersankari, jonka voi löytää valokuvaamasta festarilavojen kupeesta, fiilistelemästä keikkoja pikkuklubien takanurkasta, tai selailemasta Spotifyn uutuuksia yön pikkutunneilla.

UUTISKIRJE

 

Miten saan hiukset kasvamaan?


Tein n. vuosi sitten päätöksen kasvattaa hiuksiini oma väri takaisin. Tai oma väri kuulostaa ehkä hassulta sillä olen aina ollut tumma brunette, ehkä lähinnä tavoitteenani on ollut kasvattaa takaisin tervettä, käsittelemätöntä hiusta.

Koska olen aina ollut tumma brunette, on tosiaan ollut välillä hyvin usein aika hölmöä, että olen ylipäätään värjäillyt hiuksiani. Välillä olen värjännyt niitä ihan tylsyyttäni esimerkiksi tummemmaksi tai mustemmaksi, ero on ollut niin hiuksen hieno (literally) ettei eroa ole varmaan huomannut kukaan muu kuin minä itse. Ainoat isommat muutokset olen tehnyt leikkiessäni latvojeni kanssa, välillä olen käynyt vaalentamassa niitä kampaajalla ja välillä olen värjännyt jo vaalennetut latvani esimerkiksi violetiksi.

Kuitenkin aina lopulta kaipaan takaisin ihan tavalliseen ruskeaan, ja nyt ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Oma värini on mielestäni todella hyvä; sellainen täyteläinen tummanruskea johon tarvittaessa saa vaikka lämpöä ihan vain värillisillä hiusnaamioillakin. Siksi olen päättänyt luopua niiden satunnaisesta värjäilystä ja palata takaisin luonnoliseen kuontalooni.

Omaa kasvatusprosessiani helpottaa se, ettei tyvikasvuni juurikaan erotu muista hiuksista vaan tummanruskea häivyttyy huomaamattomasti jo värjättyyn hiukseen. Latvoista napsaisin itse lähes kaikki värjätyt osiot jo viime vuonna kun kyllästyin huonokuntoiseen latvaan tuhottuani ne moninkertaisella kotiblondauksella (ei, Ei, EI!) ja vaaleanpunaisella värillä helmikuussa. Sittemmin kävin leikkauttamassa latvat vielä uudestaan kampaajalla sillä huonoon kuntoonhan ne menivät kun niitä kotona tylsillä saksilla tuli leikeltyä.

Nyt olen siis kärsivällisesti odotellut hiusten kasvavan ja odotellessa tehnyt kaikkeni edistääkseni niiden kasvua sekä muutenkin pitääkseni hiuksista extra hyvää huolta. Tänään listaankin keinot jolla olen itse saanut hiukseni kasvun pysymään aktiivisena tai vähintäänkin tehnyt odotuksesta siedettävää.


Hellävarainen pesu 


Opin jo muutama vuosi sitten, muistaakseni Iinan blogista, että shampoon voi yksinkertaisesti levittää hiusten tyveen, ja sieltä latvoihin valuvana se kyllä huuhtelee sitten latvatkin paljon hellävaraisemmin. Tämä on säästänyt minulta ensinnäkin todella paljon shampoota kun sitä kuluu puolet vähemmän, mutta säästellyt myös aina jo valmiiksi tyveä kuivempia latvojani liian rankalta shampoopesulta. Nyt tuntuu kamalalta ajatella kaikkia niitä vuosia joina olen väkivaltaisesti pessyt shampoolla myös latvani - turhaan.

Olen myös alkanut välttämään hiusten "hankaamista" kuivaksi pyyhkeellä pesun jälkeen, sillä myös se voi ilmeisesti aiheuttaa katkeilevia hiuksia. Nykyään taputtelen ja hellästi puristelen hiukset kuivaksi pyyhkeellä.

Olen myös lukenut, että hiusten kiepauttaminen pyyhkeen sisään kuivumaan tekisi niille hallaa, joten olen lopettanut sen tyystin. Sen sijaan on olemassa juuri tätä varten kehitettyjä hiuspyyhkeitä/-turbaaneja, jotka ovat hiuksille hellempää kangasta. Itse tilasin omani esimerkiksi eBaysta alle eurolla. Se on tosi mukava päässä ja siinä on nappikin, joka pitää turbaanin paikallaan!

Tärkeää on muuten myös ettei hiuksia pese liian usein! Oma rutiinini on ollut aina pestä hiukset joka kolmas päivä, mutta jos esimerkiksi peset hiukset päivittäin, kannattaa harkita pesuvälin pidentämistä sillä jatkuva pesu ei tee hiuksille hyvää sekä kuivattaa päänahkaa. Hiuksilla saattaa mennä hetki tottua uuteen pesuväliin, mutta ne tottuvat siihen kyllä!Paremmat tuotteet


Tämä oli ensimmäinen asia, johon päätin panostaa aloittaessani kasvatusprosessin tai ylipäätään hiusten kunnosta aktiivisesti huolehtimisen. Hiusten pesu tuntuu olevan niin iso osa niiden hyvinvointia, että on mielestäni tärkeää käyttää laadukasta ja juuri omalle hiuslaadulle räätälöityä shampoota ja hoitoainetta.

Itselläni on vielä tutkimustyö kesken, että mitkä voisivat olla ne omille hiuksilleni kaikkein parhaimmat tuotteet, mutta päätin aloittaa sellaisilla jotka olen aiemmin jo testannut ja kokenut todella laadukkaiksi; tilasin Macadamia Professionalin Ultra Rich Moisture -sarjan shampoon, hoitoaineen, sekä hiusnaamion. Ne sopivat parhaiten pörröisille, kuiville ja hankalasti käsiteltäville hiuksille, jotka tarvitsevat erityistä hoitavuutta - eli minun kreikkalainen, karhea hiukseni on juuri sellainen joka oikein huutaa näitä itselleen. Tuotteet ovat hieman arvokkaampia kuin "tavalliset" shampoot ja hoitsikat, mutta kuitenkin suhteellisen lempeitä kukkarolle.

Se mikä näissä omissa suosikeissani on poikkeuksellisen hyvää, ja mitä muutenkin kannattaa etsiä shampoossa ja hoitoaineessa vaikka käyttäisitkin jotain muuta sarjaa, on se, että ne ovat täysin sulfaatittomia ja parebeenittomia. Niissä on kuitenkin valitettavasti silikonia, mitä tulisi myös välttää ja siksi etsinnässä olisi sellainen tuotesarja, joka olisi vielä niistäkin puhdas! Toki Macadamia käyttää korkealaatuisia silikoneja tuotteissaan, mutta haluaisin olla tästä vielä tarkempi ja siksi silmäilen vielä muita tuotteita.

Olen alkanut käyttää myös aktiivisesti sellaisia hoitavia tuotteita, jotka voi jättää hiuksiin niin, että myös suihkun ulkopuolella vietettynä aikana hiukset saisivat jonkinlaista hoitoa. Suurin suosikkini (jota olen myös suuresti hehkuttanut perheelleni ja ystävilleni) on tällä hetkellä Biozellin AINA Hoito- ja selvityssuihke! Se ei todellakaan ole hinnalla pilattu, ja tekee hiuksistani joka kerta ihan äärimmäisen pehmeän tuntuiset - mikä ei todellakaan ole helppoa ottaen huomioon karhean hiuslaatuni. Suihkutan itse tätä suihketta kosteisiin hiuksiini pesun jälkeen.


Harja


Myös hyvän harjan valitseminen on todella tärkeää jos hiuksista haluaa pitää hyvää huolta. Nykyään ihan sydämeen sattuu kun kuulee jonkun harjaavan hiuksiaan repien - hiusten katkeilun voi ihan oikeasti kuulla ja se on muuten sydäntäsärkevä ääni se.

Olen ehkä basic bitch, mutta oma suosikkini on niiden läpimurrosta saakka ollut Tangle Teezer. Olen käyttänyt niitä jo vuosia ja niitä on tälläkin hetkellä viljelty ympäri asuntoani. Se on harja, joka tuntuu sopivan juuri minun hiuksilleni parhaiten ja selvittävän takutkin hellävaraisimmin. Tosin tähän väliin todettakoon, ettei minun hiukseni onneksi ole mitenkään ihan hirveän takkuuntuvaa tyyppiä!

En siis väitä, että Tangle Teezer olisi juuri sinun hiuksillesi paras MUTTA väitän, että on tärkeää, että valitset sellaisen harjan joka on. Itselläni on vielä erikseen vähän erilaista harjaa ja kampaa, jota käytän sitten erikseen hiusten muotoiluun tarvittaessa.


Biotiini


Jos tavoitteena on oikeasti nimenomaan hiusten kasvatus, kannattaa harkita jonkinlaista lisäravinnetta siihen tarkoitukseen. Itse suosittelen "kauneusvitamiinia" nimeltä biotiini, joka onkin jo varmasti entuudestaan monelle tuttu. Hiusten lisäksi biotiini vaikuttaa myös kynsiin, sekä ihon terveyteen!


Tässä vielä tieteellisempi ote vitamiinit.info -sivulta:
"Biotiini vaikuttaa luustossa samaan tapaan kuin K-vitamiini ja välttämättömät rasvahapot muuttaen luuston verkostoproteiineja muotoon, jossa kalkki kiinnittyy niihin paremmin. [...] Biotiini aktivoi keratiinien tuotantoa. Keratiinit eli sarveisaineet ovat kuitumaisia, säiemäisiä sekä veteen liukenemattomia proteiineja, joita esiintyy erityisesti hiuksissa ja kynsissä. Syyt biotiinin aiheuttamaan keratiinituotannon aktivointiin eivät ole vielä täysin tunnettuja, mutta tutkijat uskovat tämän liittyvän kynsien ja hiusten vilkastuneeseen aineenvaihduntaan. Tästä johtuen lisääntynyt biotiinin saanti vahvistaa kynsien ja hiusten kasvua ja terveyttä. [...] Hiusten kasvun ja kynsien hyvinvoinnin edistämisen tueksi biotiinin lisäksi suositellaan sinkkiä ravintolisänä, sillä myös sinkki edistää hiusten terveyttä. Yhdessä sinkki ja biotiini vaikuttavat myös ihon ja limakalvojen terveyteen ylläpitämällä näiden normaalia toimintaa."

Biotiinia tulisi syödä kuuriluontoisesti esimerkiksi muutaman kuukauden ajan (ei liian pitkään yhtäjaksoisesti) eikä se ole tuhottoman kallista joten se on suhteellisen helppo lisähoito hiusten kasvamisen nopeuttamiseen tai jopa ennenaikaisen hiustenlähdön hoitamiseen. Tulokset biotiinin käytössä alkavat näkyä 1-3 kuukaudessa riippuen biotiinin määrästä, biotiiniakin löytyy nimittäin kapseleissa eri määriä riippuen valmistajasta.

Itse söin edellisen kuurini viime vuonna ja huomasin ehdottomasti eron kuurin aikana. Ensimmäisenä biotiini vaikutti kynsiini, jotka kasvoivat huomattavasti nopeammin ja vahvempina. Hiuksissani biotiinin käyttö näkyi ensisijaisesti siinä, että baby hairini kasvoivat ihan tajutonta vauhtia. Varmaan muutkin hiukset kasvoivat, mutta pikkukiehkuroissani ero näkyi kaikkein suurimpana. Villiintyneet baby hairini voi bongata mm. tämän postauksen kuvissa...

It's the inside what counts


Tärkeitä ovat biotiinin lisäksi toki myös muut vitamiinit ja siitä päästäänkin siihen tärkeimpään, eli siihen mitä sisällä tapahtuu. Kuivia latvoja voi leikellä niin paljon kuin haluaa, mutta uusi hius kasvaa kuitenkin päästä joten siihen kuten muuhunkin kehoon vaikuttavat hyvät elintavat ja ravinteikas ruokavalio. On tärkeää saada tarpeeksi hyviä rasvoja, nukkua hyvin, huolehtia siitä, että keho saa tarpeeksi proteiinia sekä tietenkin vettä, jotta koko keho pysyy hyvin kosteutettuna. Myös liikunta buustaa verenkiertoa mikä taas edesauttaa hiusten kasvamista. Negatiivisesti mm. hiusten kasvuun vaikuttaa myös stressi, johon liikunta ennen kaikkea voi olla myös oiva apu!

Takaisin kuitenkin siihen ruokavalioon; monipuolinen ruokavalio täynnä vitamiineja ja mineraaleja voi ennaltaehkäistä hiusten lähtöä ja edesauttaa niiden kasvua. On hyvä myös muistaa, että hius on proteiinia joten siksi on tärkeää huolehtia, että keho saa tarpeeksi proteiinia. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki vitamiinit ja mineraalit ovat parhaimmillaan luonnollisimmassa muodossaan joten siksi on parempi huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta sen sijaan, että popsii kaiken pillereinä (vaikka se onkin oiva lisä).


Lisävinkit


+ Hiusten kasvu hidastuu jos talvella viettää liikaa aikaa kylmässä ilman pipoa.

+ Saunassa taas pitäisi olla päässä myssy tai pyyhe sillä hiuksessa oleva vesi haihtuu kuumuudessa, jolloin hiuksen paksuus vähenee.

+ Päähieronta voi edistää hiustenkasvua, sillä se edistää ääreisverenkiertoa hiuspohjassa. Siitä on apua hiusten kasvussa, sillä hius saa paremmin ravintoa.Omat hiukseni ovat kasvaneet ihan kivasti vuoden aikana, vaikka aina ei siltä tunnukaan. Kärsimättömimpinä hetkinä tekisi mieli leikata koko tukka lyhyeksi. Niinä hetkinä olen kuitenkin kokenut parhaaksi tehdä jotain muuta hyvää hiuksieni eteen (esimerkiksi hiusnaamio) ja hetken päästä turhautuminen hiuksiin onkin huomattavasti lievempi.

Hiukset kasvavat keskimäärin n. sentin verran kuussa, joten pitkien hiuksien kasvattaminen ei ole mikään nopea prosessi. Se vaatii kärsivällisyyttä (ja kärsivällisyys vaatii välillä kaikenlaisia poppaskonsteja) mutta lopussa seisoo kuitenkin kiitos ja terveempi kuontalo.

Onko jollain muulla käynnissä samanlainen aktiivinen kasvatusprosessi? Kuinka olette siitä selviytyneet? Onko jokin näistä vinkeistä auttanut myös teitä tai olisiko teillä tarjota lisävinkkejä? 

4 kommenttia

 1. Itsellänikin oli pari vuotta sitten prokkis,että saan oman hiusvärin takaisin ja siinä sitten kasvateltiin hiuksia ja itkettiin verta sen järkyttävän juurikasvun kanssa :D Mutta byt on vihdoin omat hiukset,enkä aijo todellakaan lähteä siihen värjäyskierteeseen ihan helpolla uudestaan :) Ja mikä mulla särähti tuossa sun tekstissä,oli se,ettei hius itsessään totu yhtään mihinkään,kun ei sillä ole verenkiertoa etc. Se "juttu" lähtee päänahasta,ei itse hiuksista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta oli vissiin sen arvosta? ☺ Mä oon siinä mielessä onnekas ettei juurikasvu juurikaan edes erotu omaa väriä kasvattaessa!

   Ja ihan totta on tuo loppukommenttisi, mutta siis hiuksissahan se näkyy että saattaa rasvottua nopeemmin yms. niin siksi muotoilin noin! ☺

   Poista
  2. Joo,oli kyllä sen arvosta! :) Ainakin opetti arvostamaan tätä omaa "luojan suomaa" väriä enemmän :D

   Poista
  3. Hyvä!! Tästä saan voimaa olla luovuttamatta! ☺

   Poista

© Joanna Hearts • Theme by Maira G.